ANNONS

”Bra med eldningsförbud”

Eldningsförbud i Stockholm och grillförbud på stranden vid Kalhällsbadet.
Det blev ingen grill för väninnorna.
Trots eldningsförbudet fortsätter Järfällaborna att grilla. Förutom brandfaran tar det också resurser från en redan ansträngd poliskår.
– Vi uppmanar verkligen människor att ta hänsyn till de förbud som råder, säger Niclas Andersson på polisen. Caroline Joelsson, med dottern Lana Wirág och väninnan Joanna Hedin skippade grillen direkt när de hörde om eldningsförbudet.
ANNONS

Sedan den tionde juli råder eldningsförbud, men i flera sociala kanaler hörs upprörda röster kring det faktum att allt för många inte tycks bry sig om risken det medför att grilla sin korv till middagen.

Folks attityd till vädret är märklig.

Anonym tipsare

En anonym tipsare som Mitt i talat med berättar om hur han tidigare i veckan sa till ett stort gäng med barnfamiljer nere vid Kallhällsbadet, men blev hånad tillbaka.

– Folks attityd till vädret är märklig. Somliga tror att det inte brinner, säger han.  Jag åkte till brandstationen och berättade vad jag sett, och de skickade en bil. Men de blev totalt ignorerade. Då blev det ett polisärende, men de säger att de inte har tid.

Polisen under hård press

Niclas Andersson, tillförordnad biträdande polisområdeschef för Stockholm nord där Järfälla ingår,  bekräftar att de får in samtal om att det fortfarande grillas.

– Det är både olämpligt och olagligt, inte bra alls. Det är förenat med stora risker och vi har ju haft flera bränder i polisområdet. Det är ansträngt läge hos både brandförsvar och polis.

Varför tror du människor fortsätter elda och grilla?

– Jag kan bara spekulera, men jag tror att man underskattar riskerna och tror att man ska kunna hantera det. Man överskattar sin förmåga och underskattar riskerna, helt enkelt.

Den här tiden på året har polisen redan ett ansträngt läge och det faktum att människor struntar i eldningsförbudet gör att att läget försämras ytterligare.

ANNONS

– Vi är i stort sätt beroende av att allmänheten tar ett stort ansvar, det är jätteviktigt, säger Niclas Andersson.

Kan leda till fängelse

När det trots allt blir bränder leder de inte bara till förstörelse och fara för såväl människor som djur och natur. Det leder också till en stor polisiär utredning som kan leda till att den som orsakat branden kan bli åtalad och dömd för brott.

Grillning under eldningsförbud kan ge böter, och om brand uppstår handlar det om rubriceringen allmänfarlig vårdslöshet som kan ge från 6 månaders fängelse och dagsböter, upp till fyra års fängelse om brottet anses vara grovt.

– Vi uppmanar verkligen människor att ta hänsyn till de förbud som råder, säger Niclas Andersson.

 Skippade grillen direkt

Caroline Joelsson med dottern Lana Wirág och väninnan Joanna Hedin besöker Kallhällsbadet under onsdagseftermiddagen. Egentligen var det meningen att de skulle grilla, men så hörde de om eldningsförbudet och lät bli.

– Jag tycker det är bra att det är förbud att grilla, för händer det något går det väldigt fort. Då måste man ha förbud, säger Joanna.

Fakta

Eldningsförbud

  • Alla former av öppen eld i skog och mark är förbjuden.
  • Förbudet omfattar även särskilt iordningställda grillplatser. Grillning på egen tomt omfattas inte.
  • Det är tillåtet att grilla på egen tomt i grill som är utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel upphöjd från marken. Till ”egen tomt” räknas i sammanhanget även gård till hyresrätt och bostadsrätt samt kolonilott. För att undvika missförstånd – tala med styrelsen/hyresvärden för att ta reda på vilka lokala regler som gäller.
  • Ha alltid släckutrustning i närheten när du grillar och släck elden/glöden i kolgrillen med mycket vatten när du har grillat klart.
  • Räddningstjänsterna avråder dock från grillning över huvud taget på grund av den extrema torkan.
  • Trangiakök och stormkök har öppen låga och omfattas av eldningsförbudet.
Källa: Länsstyrelsen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.