Bra snack hans vassaste vapen

Christer Johansson tycker att polisen ska finna på Facebook. Han vill också att Huddingepolisen är med i ett projekt kring podradio.
Christer Johansson tycker att polisen ska finna på Facebook. Han vill också att Huddingepolisen är med i ett projekt kring podradio.
Han kom från bygg­branschen in i polisyrket redan 1991. För några år sedan satte han dit gärningsmännen i ett av Sveriges mest uppmärksammade rån.

Nu har Christer Johansson fått jobbet som närpolischef i Huddinge.

Det har hunnit bli lite oreda på skrivbordet i Christer Johanssons nya rum. Han har jobbat in sig en del, i maj slutade den förre när­polischefen i Huddinge Anci Risberg.

På väggen hänger en bildserie från det mycket uppmärksammade rånet i Hallunda, där gärningsmän sprängde en värdetransport till smulor.

I samma rad längst ner i bildserien syns en bild på Christer Johanssons båt. Han har enligt egen utsago ett nästan ”sjukligt intresse” för båtar.

Rånarna i Hallunda kom över miljontals kronor. Man tog in en styrka på 40 poliser för att jaga rånarna och E4:an spärrades av i flera timmar.

Bilar sattes i brand och under förundersökningen beslagtogs tolv bilar, flera hade brunnit efter rånet.

– Jag var faktiskt spanings­ledare då. Vi lyckades få ett flertal fällda i domstol, säger Christer Johansson med ett leende.

Hittade ni pengarna?

– Nej, det gjorde vi inte. Det gör man aldrig, pengarna försvinner. Men i värdetransportbilen fanns över 70 miljoner kronor, så de fick trots allt inte med sig så mycket.

Hur kom du in i polisyrket?

– Jag hade jobbat i byggbranschen och tittade lite på utbildningar som civilingenjör och juristlinjen. Men polisyrket lockade, det var gratis utbildning, man fick köra polisbil snabbt och skjuta lite. Men det var ingen pojkdröm.

Du blev färdig polis 1991, vad har du hunnit med sedan dess?

– Jag började som aspirant i Fittja i det som då hette Huddinge polisdistrikt. Några år senare jobbade jag som spanare hos länskriminalpolisen. Sedan har jag bland annat varit rotelchef och kriminalchef vid Södertörnspolisen.

Spenderar polisen för mycket tid vid skrivbordet tycker du?

– Det kan bero lite på vilken länspolismästare man har. Den vi har nu (Mats Löfving) vill ha mer verkstad. Men det är mer administrativt än man tror när det gäller brottsutredningar, man måste skriva mycket för att få en bra rättssäkerhet.

Har du brutit mot lagen någon gång?

– (Skrattar) Ja, jag körde faktiskt mot rött och åkte fast. Det var precis innan jag sökte till polishögskolan, men jag kom in ändå.

Vad är din bild av Huddinge?

– Huddinge är väldigt blandat, det är stora villaområden som har en typ av problematik, sedan finns områden med andra typer av problem, som i Flemingsberg och i Vårby gård.

En del tycker att Huddingepolisen är för mycket på Facebook, vad säger du om det?

– Det är ett jättebra sätt att kommunicera det vi gör till allmänheten, vi blir tillgängliga för alla.

Blir det några satsningar i Huddinge?

– Det är för tidigt att säga, men vi fortsätter med sociala insatsgrupper i höst. Vi har fått frågan om att delta i projekt för polisen om att starta en podradiokanal. Det sa jag ja till.

Fakta

Båtintresserad närpolischef

Namn: Christer Johansson.

Bor: I Salem.

Familj: Ja.

Polis sedan: 1991.

Bästa egenskapen för en polis: ”En bra kommunikation är det vassaste vapnet”.

Gjorde innan nya jobbet: Jobbade som kriminalchef vid Södertörnspolisen.

Kuriosa: ”Jag har ett nästan sjukligt båtintresse”.

Aktuell: Ny närpolischef i Huddinge sedan i maj.