ANNONS

Bra start för Lidingö hospice

Caroline Oscarson, enhetschef för palliativa avdelningen, med tavlan som Praktikertjänst fick i tisdags.
Caroline Oscarson, enhetschef för palliativa avdelningen, med tavlan som Praktikertjänst fick i tisdags.
Lidingö Hospice Vänner kämpade i tolv långa år för att få ”specialiserad palliativ slutenvård” till ön. I går räckte man över en symbolisk tavla som tack till Praktikertjänst som tagit över arbetet. Lidingö Hospice Vänner kämpade i tolv långa år för att få ”specialiserad palliativ slutenvård” till ön. I går räckte man över en symbolisk tavla som tack till Praktikertjänst som tagit över arbetet.
ANNONS

Det var i april som vård-bolaget Praktikertjänst tog över Lidingö Hospice lokaler och startade en specialiserad palliativ slutenvårdsverksamhet. Arbetet går framåt och enhetschef Caroline Oscarson är nöjd med den start som varit.

– Vi har än så länge öppnat sex stycken av våra 20 vårdplatser. Vår ambition är att vi ska vara uppe i 20 platser innan årsskiftet. Lidingö Hospice hade tidigare nio vårdplatser och vi har då byggt elva till, säger hon.

Det kallas för SPSV och betyder ”specialiserad palliativ slutenvård”. Det är vård för patienter med komplex sjukdoms- eller symptombild som kräver slutenvård och vård dygnet runt med medicinska och omvårdnadsmässiga insatser.

– Det är på läkarremiss man kommer hit. När ens behandlande läkare har bedömt att man behöver den här typen av slutenvård, har man rätt att välja vårdgivare. Vill man komma till oss skickar ens läkare en remiss till vår specialistläkare. Som jag har förstått det var det tidigare en boendesamordnare eller biståndsbedömare som beslutade om platserna på Hospice, säger Caroline Oscarson.

Innan Praktikertjänst kom in och tog över lokalerna och startade sin verksamhet, jobbade en ideell förening vid namn ”Lidingö Hospice Vänner” hårt för att få den specialiserade vården till ön.

Under tisdagen var föreningen på plats och tackade för Praktikertjänsts fina arbete under inledningen.

– Ja, vi fick ta emot en fin tavla från Lidingö Hospice Vänner. Det är en konstnärinna som heter Elisabeth Megner som har skapat tavlan och det är ett motiv som Lidingö Hospice har använt i sina utskick på brevpapper, kort och liknande.

Caroline Oscarson tycker själv att arbetet har gått bra inledningsvis och ser tavlan som en symbol på att det är fler som står bakom den åsikten.

– Jag tror att Lidingö Hospice Vänner är mer än nöjda med att verksamheten är igång igen och att det finns en palliativ slutenvårds-avdelning att erbjuda i livets slutskede för Lidingöbor. Sedan är det vårdval på palliativ slutenvård, vilket innebär att alla patienter i Stockholms län har rätt att söka sig till valfri avdelning. Man behöver därmed inte vara boende på Lidingö för att få vårdas hos oss.

ANNONS

I dag är alltså sex platser öppna, men redan innan 2017 är här hoppas Caroline Oscarson på att samtliga 20 platser används.

– Vi öppnar successivt fler och fler platser i takt med att vi rekryterar mer personal.

Fakta

20 platser till årsskiftet

Den 11 april tog Praktikertjänst över Lidingö Hospice.

Här arbetar läkare, sjuksköterska, undersköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator och dietist som ett team. Vården är av hög kvalitet med välutbildad och engagerad personal som arbetar utifrån personcentrerad vård.

Hit kan man remitteras via sin läkare från ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) eller från akutsjukhus i Stockholms län.

Deras palliativa avdelning tar emot patienter från hela Stockholms län.

De har renoverat och byggt ut i gamla Lidingö Hospice lokaler på Högsätravägen 4A.

Källa: Praktikertjänst

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.