ANNONS

Så bra är Upplands-Bro som skolkommun

Bland Sveriges 290 kommuner tar Upplands-Bro en 174:e plats. Genrebild.
Bland Sveriges 290 kommuner tar Upplands-Bro en 174:e plats. Genrebild.
När Lärarförbundet rankar Sveriges skolkommuner placerar sig Upplands-Bro på en tionde plats bland länets 26 kommuner. Höga lärarlöner och bra betyg bland 9:orna är två delar där Upplands-Bro visar sig särskilt starka.
ANNONS

Upplands-Bro kommun är den tionde bästa skolkommunen i Stockholms län, och i landet tar man en 174:e placering.

Det här står klart då Lärarförbundet presenterar sin årliga rankning där tio olika kriterier ligger till grund för hur kommunerna jämförs.

– Vi vet att bra förskolor är viktig för att alla barn ska kunna lyckas i skolan. En god utbildning i grundskolan ligger i sin tur till grund för att lyckas med högre utbildning och arbete i framtiden. Denna ranking visar att vi är på rätt väg. Att eleverna i årskurs 9 har landets 48:e bästa betyg är väldigt glädjande, säger Kaj Bergenhill (M), ordförande för utbildningsnämnden, i kommentar till kommunens webbplats.

Det handlar om vilka resurser som finns för undervisning, andel utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, kommunen som huvudman, andel barn i förskola, meritvärde i årskurs 9 och andelen godkända elever och fullföljd gymnasieutbildning.

Bland Upplands-Bros styrkor märks höga lärarlöner och höga betyg. Kommunen har landets tionde högsta lärarlöner. Därutöver är meritvärdet för elever i årskurs 9 något som sticker ut, här placerar man sig på plats 48 av 290.

Läs mer här.