Bråda dagar för cykelreparatörerna

Cykelsäsongen är igång på Enskede cykel.
Christian Ericson, ägare till Enskede cykel, fixar en cykel.
Cykelsäsongen är igång på Enskede cykel.
Christian Ericson på Enskede cykel har hektiska dagar i april.
Cykelsäsongen är igång på Enskede cykel.
Enskede cykel bytte ägare förra året.
Nu är cykelsäsongen här och många vill passa på att fräscha till cykeln på våren. April är högsäsong för cykelreparatörerna.
– Just nu tar vi inte emot nya cyklar, säger Oscar Ahlby, på Enskede cykel

Våren  kom med full kraft förra helgen. Plötsligt är det dags att plocka fram cykeln och många vill ha den fräsch inför säsongen.

– Just nu tar vi inte emot nya cyklar. Vi har helt fullt, säger Oscar Ahlby, butiksansvarig på Enskede cykel vid Sockenplan.

Mitt i värsta ruschen håller de på att bygga om butiken, men det ska vara klart till nästa vecka.

– Vi ska få ordning på vår hemsida också så att man kan boka tid för reparation och vårservice på nätet. När man lämnar cykeln till oss tar det en till två dagar innan den är klar, säger Oscar Ahlby.

De flesta som lämnar in cykeln nu vill ha vårservice.

Fler lämnar in cykeln

– Det innebär att vi rustar upp cykeln för våren när den har stått hela vintern. Vi smörjer kedjan, justerar bromsar och växlar, spänner styrlager och efterspänner ekrar och pumpar däcken.

För en standardcykeln med tre växlar kostar det 350 kronor och fören cykel med fler växlar 450 kronor,

– Det känns som att intresset har ökat, att fler lämnar in cykeln. Det är fler som har både en vintercykel och en sommarcykel idag. Det är också många som frågar om elcyklar, det har ökat kraftigt, säger Oscar Ahlby.

Dennis Henriksson och Jonas driver Urban Recycling i Årsta. Foto: Linda Dahlin

På Urban Recycling på Malgomajvägen i Årsta är det också full fart. De har främst öppet på helgerna, eftersom ägarna Jones och Dennis Henriksson har andra heltidsjobb och driver cykelverkstaden som en hobby.

– Det är jäkligt kul, framförallt för det sociala. Jag gillar att prata med folk och sprida glädje. Det ger mig massor av energi, säger Jones.

Samtidigt är det brist på cykelreparatörer och cykelbranschen vill ha en yrkesutbildning.