ANNONS

”Brådskar att få fram sommarlovskorten”

Regeringens senfärdighet äventyrar sommarlovskortet, anser Kristoffer Tamsons (M).
Regeringens senfärdighet äventyrar sommarlovskortet, anser Kristoffer Tamsons (M).
Det är bråttom om förslaget med gratis kollektivtrafik för unga i sommar ska kunna genomföras. Nu skriver trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) till regeringen och ber dem skynda på. Men Socialdemokraterna tycker att det är Tamsons som ska sätta fart.
ANNONS

Det brinner i knutarna om länets 154 796 ungdomar ska kunna få ett sommarlovskort och kunna åka gratis i kollektivtrafiken i sommar.

Landstingets trafikförvaltning väntar nu på regeringens beslut, och sedan tar det fyra veckor innan den nya förordningen som reglerar satsningen träder i kraft.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) är irriterad:

– Risken finns att regeringen inte kommer till skott. Enligt hörsägen fattas beslut den 26 april, och så fyra veckor på det. Vi förväntas sedan på kort tid få ut biljetter till över 150 000 ungdomar, säger han.

Ekonomin ska inte avgöra resandet

Det var i februari som regeringen gick ut med att de vill satsa 350 miljoner kronor om året tre somrar framåt på gratis kollektivtrafik för unga.

Detta för att alla, oavsett ekonomisk situation, ska kunna ta sig till fritidsaktiviteter och sommarjobb.

Avgiftsfrihet skulle gälla unga i årskurs 6-9 och årskurs 1-2 på gymnasiet.

ANNONS

Tamsons har nu skrivit till infrastrukturminister Tomas Eneroth och förklarat att det brådskar, om man ska hinna organisera detta i tid.

Trafikförvaltningen tycker att det är länets kommuner som ska ansöka om pengar till satsningen, eftersom det är skolorna i kommunerna som har elevregister. Sommarlovskortet skulle kunna hanteras som dagens skolkort.

Trafikförvaltningen och SL kan sedan se till så att de bolag som kör länets kollektivtrafik får ersättning om till exempel turer måste ökas eller läggas om på grund av ökat antal resenärer. Enligt förslaget skulle bidraget till Stockholm bli drygt 77 miljoner kronor i år.

Vi ska göra vårt yttersta

Kristoffer Tamsons (M)

Under tiden trafikförvaltningen väntar på besked har de skrivit till kommunerna för att få en kontaktperson och vara förberedda att agera snabbt när beslutet kommer.

– Oavsett om regeringen tänker göra detta lättare för oss att genomföra, eller skapa oreda för oss, ska vi göra vårt yttersta för att det ska bli sommarlovskort i år, säger Tamsons.

Flera län har redan ansökt om pengar

Men enligt Socialdemokraterna har trafikförvaltningen kunnat ligga i startgroparna ända sedan i december när budgetpropositionen togs.

– Flera andra regioner och landsting har valt att förbereda sig för att kunna införa detta redan i sommar, säger oppositionsrådet Talla Alkurdi (S).

Skåne, Jönköping och Dalarna har reda ansökt om pengar. Hon menar att moderaterna låter valprestige gå före länets unga.

– Jag är häpen. Det är tråkigt om de inte vill att regeringens pengar ska komma våra ungdomar till godo, säger hon.

ANNONS