Brädspelande har blivit hippt

Leo Borg och Jens Thernström minuterna innan det började gå åt skogen.
Leo Borg och Jens Thernström minuterna innan det började gå åt skogen.
Glöm klassiska sällskapsspel som Fia med knuff och Monopol.

När brädspelsföreningen Smash träffas i Huddinge är det inte ­sannolikheten utan dina val som styr resultaten på spelbordet.

Leo Borg ser uppgiven ut. Han skakar på huvudet, drar händerna genom håret och stirrar intensivt framför sig medan han överväger hur han ska fortsätta. Nu handlar det om liv eller död.

I sällskapsspelet Forbidden Desert har alla medverkande kraschat med en helikopter i en stekhet öken. All kommunikation med omvärlden är bruten. Du har ett begränsat vattenförråd och titt som tätt blåser en fruktansvärd sandstorm in.

Forbidden Desert är inte ett sällskapspel där vem som helst kan bli mästare.

– Det är inte en tärning som styr din utgång utan dina val, plus en nypa strategi, säger Johan Nilsson.

Småpratet och skratten låter sig knappt avbrytas för ett ögonblick runt bordet, trots den allvarsamma situationen på spelbordet. Innan spelet är över om fyra timmar har alla hunnit uppdatera sig om vad som har hänt sedan sist eller lärt känna ett nytt ansikte.

– Att spela sällskapsspel är mer socialt än att titta på en film ihop eller att gå på krogen tillsammans, säger Johan Nilsson.

En gång i veckan träffas brädspelsföreningen Smash för att spela olika sällskapspel. Som mest har det kommit över hundra personer. Förra måndagen hade ett trettiotal personer kommit till Folkes bistro i Huddinge.

Enligt Jens Thernström, ordförande för brädspelsföreningen Smash, är det dags att tvätta bort sällskapsspelets nördstämpel.

– Sällskapsspel har blivit main­stream. Det är inte längre ett gäng tysta grabbar som träffas nere i mammas källare, säger han.

jens får medhåll av Johan Nilsson, som säger att definitionen av nörd har fått en annan betydelse.

– Det finns tv-serier där nördar har blivit det nya coola, säger han.

”Person som har ett stort specialintresse och därför kan uppfattas som något enkelspråkig”. Det är definitionen av en nörd, enligt Svenska Akademiens ordlista.

Fakta

Föreningen har funnits i fyra år

För fyra år sedan bildades brädspelsföreningen Smash som en studentförening på Södertörns högskola.

Under maj kommer föreningen att träffas varje måndag mellan klockan 18 och 22 på Folkes bistro i Huddinge.

Det är gratis att komma på föreningens event.