Brädspelsdag ska locka nya entusiaster

Brädspelen har ändrats och är mer kreativa och inriktade på samarbete menar arrangören.
Brädspelen har ändrats och är mer kreativa och inriktade på samarbete menar arrangören.
Brädspel har oförtjänt dåligt rykte. Det tycker spelentusiasten Simon Parment som är med och arrangerar brädspelens dag på Bagarmossens Folkets hus den 29 april.
– Vi vill öppna folks ögon för den mångfald av roliga spel som finns idag, säger han.

Det har hänt mycket på brädspelsfronten. Att spela idag kan vara så mycket mer än för tio år sedan.

– De flesta associerar brädspel till Monopol eller något spel i den stilen. Och de flesta har inte så bra erfarenheter av det. De blir ofta långtråkiga och man tjänar på ganska dåliga egenskaper som sadism och egenvinning. Vi vill ändra på det så att man istället börjar associera brädspel med de kreativa och finurliga spelen, säger Simon Parment.

Lördagen den 29 april är han med och arrangerar den Internationella brädspelsdagen på Bagarmossens Folkets hus. Dagen är gratis och vänder sig till alla från 6 år och uppåt.

Vad är det som är så roligt med brädspel?

– Att det är en gemensam aktivitet där människor träffas och umgås på ett ganska okonstlat sätt och gör något tillsammans. Vi är vana vid brädspel där alla tävlar mot varandra men idag finns det många där man berättar en historia eller spelar tillsammans mot spelet så att man åstadkommer något tillsammans.

För den som är helt ny och vill testa vad som finns rekommenderar han exempelvis spelet Codenames där man spelar i lag och ska gissa ord och spelet Agricola där man får bygga upp en bondgård med hus och djur.

Vad kommer att hända under brädspelsdagen?

– Det kommer att finnas mängder av spel att prova och erfarna spelare på plats som kan förklara reglerna och ge tips om vad som är roligt utifrån människors intressen. Vi är där 13-18 så man hinner både spela långa och korta spel och kan ta en fika om man vill det.

Det är fjärde året i rad som Brädspelsdagen arrangeras och andra året i Bagarmossen. Förra året när det hölls i biblioteket var uppslutningen skral men i år har man marknadsfört sig både via sociala medier och affischering i skolor och butiker och hoppas på betydligt fler besökare.

– Vi kan vara 60 i lokalen men kommer det fler har vi fått löfte om att utöka lite, Säger Simon Parment.