Bråk mellan grannar vanligare på våren

Grannar som inte kan komma överens utgör en allt större arbetsbörda för polisen. Fejderna kan bli dyra, men bara ett fåtal leder någonsin till fällande dom.

Ett staket som är för högt, ett träd som skuggar eller en granne som spelar hög musik på natten. Polisanmälningarna om grannfejder blir allt fler, och våren är grannbråkens högsäsong.

– Vi har väldigt mycket sådant nu. Anmälningarna kommer från alla områden och kommundelar, både villor och flerbostadshus, säger Ulf Janzén, förundersökningsledare vid Södertörnpolisen.

Han arbetar just nu med att gå igen kommunens alla anmälningar om grannbråk.

– Ett typiskt exempel är att en granne har byggt ett högt staket som skuggar, säger han.

Just det råkade en man i Norsborg ut för. Mannen, som vill vara anonym, berättar om hur grannen plötsligt byggde ett flera meter högt plank på balkongen.

– Det är jättetråkigt. Nu när det blir vår och sol ute vill man ju se. Jag har anmält till hyresvärden som har sagt att planket är brandfarligt och ska bort, men han vägrar, berättar han.

I Tullinge har en villa­ägare fått en del av sin tomt bortgrävd av sin granne.

– Det är flera meter in på min tomt och minst en och en halv meter djupt. Jag har kartor som bevis och har anmält till kommunen, men de gör inget, säger han.

Att kommunen inte tar bråken på allvar känner Ulf Janzén igen.

– Kommunen borde gå in och lösa det här tidigare, så slipper folk polisanmäla. Ett staket kan vi på polisen inte göra mycket åt, inte heller om folk käftar med varandra. Vi kan oftast inte ingripa förrän folk börjar slåss.

Bara en bråkdel av ärendena som han utreder kommer någonsin att leda till fällande dom. Ofta står ord mot ord och utredningarna läggs ner i brist på bevis.

Men det finns exempel på bråk som har blivit riktigt kostsamma.

– Vi hade ett exempel där en granne dömdes att ersätta en nedsågad häck med en likadan, det kostade 115 000 kronor. Så långt ska det inte behöva gå, jag önskar att folk kunde prata med varandra och reda ut saker som vuxna människor, säger han.

Fakta

Slog granne i huvudet med spade

En grannfejd kan leda till hundratals polisanmälningar, då varje gärning kan ge en ny anmälan.

Få tvister leder dock till rättegång i domstol eftersom ord står mot ord.

Ibland eskalerar tvisterna. Detta skedde för bara något år sedan. Ett gräl om snöskottning ledde till att en äldre man på Södertörn slog en spade i huvudet på sin granne. Grannen blev allvarligt skadad och mannen dömdes till åtta års fängelse.

Källa: Polisen