Bråkig mandatstart för majoriteten

Ett år efter valet Anna Wilson Lidingö
Nya stadshuset blir en symbol för nya tider på Lidingö.
Majoriteten på Lidingö med moderaterna i spetsen fick en tuff start. Första tiden präglades av arvodesskandalen som skapade enormt engagemang bland Lidingöbor – men inte på det sätt som politikerna hade önskat.
Nu är Lidingöpolitiken redo att gå vidare.

Efter valet förra året ritades ett nytt politiskt landskap upp på Lidingö.

Majoriteten: Moderaterna, Lidingöpartiet och Kristdemokraterna fick ett tillskott i form av Liberalerna som tidigare varit i opposition. Åsiktsmässigt är liberalerna en särling i sällskapet. Tillexempel är de emot det tiggeriförbud som kommer upp i kommunstyrelsen senare i september. Något som de andra tre är eniga om. För Liberalerna handlar övergången från opposition till majoritet helt enkelt om  att få igenom mer av sin politik. En planerad byggnation av ett nytt trygghetsboende är en sådan sak.

En opposition över blockgränderna

Med den nya majoriteten har ett tightare band skapats mellan de tre oppositionspartierna Miljöpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna som står varandra nära i flera lokala frågor – trots att de kommer från olika politiska block.  Alla tre betonar till exempel nya gymnasieplatser måste skapas skyndsamt.

Skadehantering

Det första året i Lidingöpolitiken har dock mer än annat präglats av en sak – arvodesskandalen när majoritetspolitikerna kraftigt ville höja sina egna arvoden. Frågan fick bred medial uppmärksamhet och skapade ett sällan skådat politiskt engagemang hos Lidingöborna – fast kanske inte på det sätt politikerna önskat.

Den första delen av mandatperioden har handlat om att skadehantera.

Stadshuset  – symbol för nya tider

Först nu kan Lidingöpolitiken blicka framåt. Det kanske inte är alltför långsökt att se det nya stadshuset som invigs i veckan och beslutet att bygga en ny simhall som viktiga symboler för en nystart.