Min lokala hjälte

Brand bakslag för Skärholmens gård

En 1800-talsvilla som hör till Skärholmens gård eldhärjades efter att en bil rullats mot fasaden och börjat brinna.

Räddningstjänsten fick larm om branden strax efter klockan 4 på morgonen förra måndagen. Elden spred sig snabbt från fasaden och upp mot över­våningen som blev utbränd.

Räddningstjänsten var dock snabbt på plats och lyckades rädda huset från att brinna ned. Släckningsarbetet var färdigt strax efter klockan 8 på morgonen.

Huset som är k-märkt tillhör Skärholmens gård.

– Det är ett gammalt arrendehus från början av 1800-talet, säger Lena Wiklander som driver gården tillsammans med sin dotter.

Huset var precis nyrenoverat och färdigt att tas i bruk, bland annat för aktiviteter inom ram­en för den ideella Föreningen Skärholmens gård. Men nu är framtiden oviss.

– Jag känner mig rätt slagen av det här. Det är jättetråkigt och jättetrist, säger Lena Wiklander.

Polisen, som genomförde en teknisk undersökning av bilen i början av veckan, har ännu inte fått svar på de prover som lämnats in för analys. Men allt tyder på att branden är anlagd.

– En förundersökning om mordbrand har inletts, säger Peter Altgenug, brandutredare vid Söderortspolisen.

Spår i vegetationen och olja på gångvägen ovanför tyder på att bilen rullats ned mot fasaden. Om bilen satts i brand före eller efter krocken med huset är oklart.

Skärholmen En 15-årig pojke som ville stjäla ett par jeans i en butik i Skärholmen i april i år preparerade en påse med folie för att larmet inte skulle gå. Men inne i butiken greps han av vakter som sett vad han gjort med påsen.

Nu har pojken, som har erkänt, dömts vid Södertörns tingsrätt till ungdomsvård för försök till stöld.

Pojkens kompis, som var med i butiken, frias eftersom han inte kunde anses ha varit med på planerna.

Jag känner mig rätt slagen av det här. Det är jättetråkigt och jättetrist.

Vakter grep tonåring ­beredd att stjäla jeans

Kvinna försökte bluffa banken

Skärholmen Personal på Nordea i Skärholmen blev misstänksamma när en kvinna skulle ta ut pengar med hjälp av en fullmakt förra måndagen, och larmade polisen.

När polisen kom dit visade det sig att fullmakten var förfalskad. Kvinnan är nu anhållen misstänkt för försök till bedrägeri.

Åtminstone två bedrägerier med falska fullmakter har inträffat i Skärholmen på kort tid. Polisen går nu igenom övervakningsbilder för att se om kvinnan ligger bakom även dessa.