ANNONS

Brand i blivande flyktingboende

Djursholmsbon Karin Jakobsson, 63, har under tretton år varit förskolechef på Pärlans förskola som brann. Hon tycker det är förfärligt om någon försökt stta eld på förskolebyggnaden. Till vänster om dörren syns det eldskadade området.
Djursholmsbon Karin Jakobsson, 63, har under tretton år varit förskolechef på Pärlans förskola som brann. Hon tycker det är förfärligt om någon försökt stta eld på förskolebyggnaden. Till vänster om dörren syns det eldskadade området.
Det planerade flyktingboendet brann bara ett dygn efter att kommunen informerat om planerna.

– Extra tråkigt att någon försökte bränna ner byggnaden som har ett starkt symboliskt värde eftersom det är Danderyds första flyktingboende, säger Djursholmsbon och politikern Saga Bowallis.
ANNONS

Mitt i Danderyd besökte brandplatsen dagen efter branden då även Djursholmsbon och förskolechefen Karin Jakobsson var på besök för att se vad som hänt med den gamla förskolebyggnaden där hon var förskolechef mellan 2002 och 2015.

– Det är en förfärlig händelse. Nu kommer jag förbi bara för att kunna tala om för mina kollegor vad som skett, kommenterade hon.

Hon har tidigare tänkt tanken att förskolebyggnaden skulle kunna fungera bra som ett flyktingboende. Samma tanke har Margareta Näsmark haft. Hon gick också förbi brandplatsen i onsdags.

– Jag bor nästan granne men hörde ingenting på natten. Men jag och några vänner talade kvällen före branden om risken för förskolebyggnaden med tanke på tidigare bränder. Och så hände det.

Mitt i ringde också upp Djursholmsbon och politikern Saga Bowallis, 20 år, som engagerat sig för flyktingar och även gick på Pärlans förskola när hon var liten.

– Jag tycker det är fruktansvärt och hemskt. I liberala ungdomsförbundet och Folkpartiet har vi länge velat att flyktingboendet ska öppna. Det har varit extra bra att Danderyd börjat ta ansvar, därför var det extra tråkigt att någon försökte bränna ner byggnaden som har ett starkt symboliskt värde eftersom det är Danderyds första flyktingboende.

Det var vid tvåtiden natten mot onsdagen i förra veckan som en väktare upptäckte att det brann i ett hörn intill en av ingångarna till byggnaden. Med hjälp av en nio liters skumsläckare lyckades väktaren stoppa branden som var släckt när brandkåren anlände.

Då hade väggarna bränts svarta i hörnet. Det svartbrända området sträckte sig ungefär från maknivå och två meter upp till en takränna.

Nu utreder polisen händelsen som grov mordbrand.

ANNONS

Väktarfirman var anlitad av kommunen med tanke på den senaste tidens många bränder i flyktingboenden i hela landet.

Dagen före branden informerade kommunen på sin hemsida om planerna på att öppna ett flyktingboende för 70 personer i den före detta förskolan Pärlan på Bragevägen i Djursholm. Flyktingboendet ska användas fram till sommaren då ett äldreboende ska byggas på platsen.

Kommunalrådet Olle Reichenberg (M) säger att han är bestört över det som skett och att man kommer att göra en förnyad säkerhetsbedömning i samråd med bland andra polisen.

– Det är min och Danderyds kommuns starka ambition att före detta förskolan Pärlan ska bli ett tillfälligt boende för asylsökande som planerat, sade han.

Polisens nationella operativa avdelning har nu bestämt att gå ut med helikopterbevakning i samtliga regioner men främst där det finns belagda flyktingboenden och i glesbygd där det är lång framkörningstid för polisbilar.

Hittills i år har ett tiotal flyktingboenden, både planerade och öppnade, eldhärjats i Sverige.

Fakta

Flyktingbostäder blir hemliga

Bara några timmar efter det att branden upptäcktes på det planerade flyktingboendet i Djursholm beslutade Migrationssverket att sekretessbelägga uppgifter om asylboenden.

Bakom beslutet står Migrationsverkets säkerhetsenhet, polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Orsaken är att det vid ett flertal tillfällen brunnit i lokaler för asylsökanden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.