Min lokala hjälte

Brand i förskola drabbar 60 barn

Strax före skolstarten brann förskolan Gullinge i Tensta.

Stockholm har bjudit på sitt allra vackraste väder, men när vi ska träffa göteborgarna Oskar Kollberg och Palle Wibrån vräker regnet ner och himlen är stålgrå.

– Det är ju riktigt Göteborgs- väder, säger Oskar Kollberg och fiskar upp en räka på gaffeln.

Vi träffas på Göteborg i Hammarby sjöstad, restaurangen med 031 som riktnummer.

Kanske har du redan vant dig vid vertikalt regn, spårvagnar och randiga tröjor. Bli inte förvånad om allt fler omkring dig drar en ordvits eller tycker att något är gôtt. Göteborgarna håller på att ta över stan. Förra året flyttade över 35 000 personer från övriga landet till Stockholms län och störst var andelen från Göteborg och Västra Götaland; 5 233 personer.

Oskar Kollberg, 34, och Palle Wibrån, 33, är båda uppvuxna i Majorna i Göteborg.

– Jag pluggade här ett år och fick jobb. Men jag vill tillbaka. Hade jag kunnat flytta mitt jobb hade jag flyttat hem, säger Palle, som bott i Stockholm i två år.

På flera anställningsintervjuer har han också fått höra ”Vågar man anställa en göteborgare? Ni flyttar ju bara tillbaka.”

Oskar har bott här i sju år. Han träffade sin flickvän i Göteborg när hon pluggade där. När hon flyttade till Stockholm flyttade han efter och i dag har de två barn och bor vid Hornstull.

I början fick han gliringar av kompisarna när han flyttade från Sveriges framsida, men nu är han etablerad här på ”baksidan”. Palles kompisar i Göteborg förstår inte riktigt vad han gör i Stockholm.

– Det är lite: ”Vad ska du där och göra när du kan bo här? Det är mycket goare”.

De är överens om att Stockholm är en liten storstad medan Göteborg är en stor småstad.

– Stämningen i Göteborg är annorlunda. Det är mer soft, det är mer ”det är gôtt”, säger Palle Wibrån.

Att vara inflyttad handlar om att försvara Stockholm gentemot göteborgare och Göteborg inför stockholmare.

– Jag är nog mer lojal mot Göteborg. Men mina barn är superstockholmare. För dem är Göteborg något de åker till en gång om året, det är inget speciellt med det. Det kan jag tycka är lite sorgligt, säger Oskar Kollberg.

De tycker att det finns tydliga tecken på att inflyttningen får influenser på stan.

– För bara några år sedan var ordvitsar töntigt. Jag var på ordvitsfestivalen på Bio Rio och det var minsann inte någon göteborgare som vann, det var stockholmare, säger Oskar Kollberg.

Just Hornstull har under våren i reklamfilm och artiklar pekats ut som ”det nya Göteborg”, men den bilden delar inte Oskar och Palle.

– Om en trea kostar fem miljoner eller man får stå 28 år i kö för att få en lägenhet kan det aldrig bli som Olskroken eller Majorna.

De tycker att Aspudden och Örnsberg påminner mer om Göteborg.

Stockholmarna å sin sida flyttar hellre till Skåne än till Göteborg.

– När det gäller flyttnettot mellan Skåne och Stockholm är det ungefär jämnt skägg, säger Ulla Moberg, statistikansvarig på tillväxtavdelningen i landstinget.

Överlag flyttar människor när de är i 25-årsåldern. Stockholmarna flyttar oftast för att plugga eller så flyttar man utomlands. I fjol ökade andelen stockholmare som flyttade utomlands med hela 17 procent.

– Men inflyttningen till Stockholm nu är ingenting mot hur det var 1968. Då flyttade dubbelt så många hit, säger Ulla Moberg.

Det var på söndagskvällen förra veckan som larmet gick. En brand hade utbrutit på förskolan Gullinge i Tensta. Både polis och räddningstjänst kallades till byggnaden vars tak fick sågas upp för att branden helt skulle kunna släckas.

– Östra delen av förskolan var kraftigt skadad och det var stor spridningsrisk, säger närpolischefen Peter Gatby.

I går, måndag, kom ett 20-tal barn tillbaka från sin sommarledighet och placerades då tillfälligt på en annan förskola. Gullinge ska nu undersökas och säkras efter skadorna, berättar förskolechefen Karin Danielsson.

– Tack vare rådigt folk som ingrep och snabbt larmade var själva brandskadan inte så jättestor. Men det är mycket vatten- och rökskador, säger Karin Danielsson som nu står inför det omfattande arbetet att hitta nya utrymmen åt 60 förskolebarn.

– Vi har börjat jobba fram en plan. Förskolan kommer förmodligen att vara stängd större delen av hösten och vi jobbar på en evakueringslokal.

Hon tvivlar på att någon med mening bränt ner förskolan.

– Jag tror att det var en oskyldig lek av yngre barn och inget attentat, men det är ledsamt. Det blir ju bökigt för barnen även om vi ska se till att det blir en bra lösning. Det är tråkigt att det händer.

Ingen är ännu misstänkt för branden som rubriceras som mordbrand och polisen väntar nu in resultatet från den tekniska undersökningen.

Det blir ju bökigt för barnen.

Grönlingarna simmar rakt in i konstens finrum

Järva Den som tar sig till Stockholm music and arts på Skeppsholmen i början av augusti får sig en stor dos Järva på köpet. Det är nämligen Tensta konsthall som ansvarar för konsten på festivalen.

Ett av verken heter Järvaprojektet och består av ett akvarium med levande grönlingar, den utrotningshotade fisken i Igelbäcken som, enligt konstnärerna, ”stoppade exploateringen av Järvafältet på 1990-talet”.

Strumpan var full med kokain

Rinkeby Vid en husrannsakan som polisen gjorde i en lägenhet i Rinkeby i mitten av maj i år hittades totat 134 gram kokain som bland annat gömts i en strumpa och i en badrock. I en kavaj fanns också 14 000 kronor i kontanter.

Lägenhetsinnehavaren själv hävdade att det var en kompis som ägde narkotikan och att han bara ”höll den” medan kompisen var ute och festade. Nu döms mannen, som är i 30-årsåldern, till två års och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott.