”Explosionen hördes över hela Vaxholm”

En industrilokal i Vaxholm övertändes på söndagen vid 12-tiden och en person brandskadades. Ett stort område spärrades av, vilket bland annat berörde bussgaraget intill. Busstrafiken påverkades inte under söndagen men kommer eventuellt att påverkas under måndagen, uppger SL.

Marinans industrilokal på Björkstigen i centrala Vaxholm fattade eld på söndagen vid 12-tiden. En kraftig explosion hördes när en gasflaska i bygganden exploderade. En man, som arbetar i byggnaden i ett företag som reparerar bilar, skadades och fick föras med ambulanshelikopter till Uppsala.

– Explosionen hördes över hela Vaxholm, säger Lars Wagnert som bor en bit bort på Björkstigen.

Han var själv inte hemma utan ute med hunden i Bogesund, cirka tre kilometer därifrån.

– Jag hörde smällen ända dit och några minuter efter ringde min fru, som var hemma, och berättade att det hade skakat i hela huset. Köksdörrar öppnade sig och det skakade som vore det krig. Som tur var gick inga fönster sönder. Det var en riktig smäll, säger han.

Området är spärrades av och ett säkerhetsavstånd är bestämdes till 300 meter från brandplatsen.

Göran Norman, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar bekräftar att det rörde sig om en kraftig brand.

– Det finns gasflaskor i byggnaden så vi går inte in i lokalen på grund av explosionsrisken. Men vi håller på att se över situationen och släcka, sa han under insatsen.

Räddningstjänsten hade nio bilar på plats och det var även helikoprar och polisbilar.

Det är fortfarande oklart vad som startade branden. Polisen misstänker inget brott, enligt Albin Näverberg, informatör på Stockholmspolisen.

– Det kan vi inte misstänka än så länge, nu är det bara en brandinsats. Eftersom det finns gasflaskor där finns det många anledningar till explosionen. Vi tror inte att det är ett uppsåtligt brott. Men innan vi kommer in i lokalen är det inte mycket vi kan göra, säger han.

Den brännskadade mannen kunde prata med polisen under söndagseftermiddagen och berättade då att han bara kom in i lokalen och tände ljuset. ”Sedan minns han inget mer” skriver polisen på sin webbsida.

Cathy Grahn, som bor på Lärkvägen några hundra meter från brandplatsen, hörde också smällen och gick ner och tittade.

– Då såg vi alla lågor och alla brandbilar. Det har luktat här hela dagen och varit svart rök, säger hon.

– Hade det varit en vanlig vardag hade man nog inte reagerat – det pågår så många byggen här i närheten.

Bussgaraget intill brandplatsen hamnade innanför avspärrningen. Bussar fick plockas ut – men inga bussar fick köras in i garaget.

– Enligt Arriva som jag har pratat med har inte busstrafiken berörts under söndagen alls. Vad som gäller i morgon vet man ännu inte, sa Henrik Palmér, på SL:s presstjänst, sent på söndagseftermiddagen.

Artikeln uppdateras.