ANNONS

Brand i Vinterviken misstänks vara anlagd

Bara skalet, och knappt det, återstår av den nedbrunna redskapsboden.
Bara skalet, och knappt det, återstår av den nedbrunna redskapsboden.
Förkolnade väggar är allt som finns kvar av redskapsboden hos Vintervikens kolonilottsförening. Odlarna, som råkat ut för fler fall av skadegörelse, misstänker att branden var anlagd.
ANNONS

På lördag samlas odlarna i Vintervikens kolonilottsförening för en minst sagt tråkig uppgift. De ska röja upp efter en brand den 5 november. Den förstörde föreningens redskapsbod och allt som fanns i den: skottkärror, krattar, gräsklippare, spadar och andra verktyg och dessutom odlingsböcker, fotografier och en del papper.

– Vi misstänker att någon anlagt branden. Hur kan det annars ha gått till? Där fanns ingen el i boden och det fanns inget lättantändligt därinne heller, säger Susanna Bjurling, styrelsemedlem i föreningen.

Susanna Bjurling har haft kolonilott i Vinterviken i 15 år. I många år var det helt lugnt här, berättar hon, men de senaste åren har kolonilottsområdet råkat ut för flera fall av skadegörelse. För ett par år sedan slog någon till exempel sönder delar av staketet och tog sig även in på lotterna och gjorde sönder spaljéer.

I somras var det dags igen. Då kastade någon stora stenbumlingar på flera av vattenposterna så att de gick sönder. Stora vattenläckage blev följden – och dyra reparationer.

– Det här får förstås konsekvenser för vår ekonomi. Vi kan inte köpa alla saker som vi skulle ha velat, säger Susanna Bjurling med besvikelse i rösten.

Föreningens ordförande är Hasan Durna. Han berättar att styrelsen bland annat hade tänkt köpa nytt grus, virke för staketunderhåll och nya verktyg. Nu är det osäkert om man har råd – det kommer att kosta mycket pengar att bygga upp redskapsboden och att ersätta allt som förstördes därinne. Visst är föreningen försäkrad, men det är ju inte säkert att man får tillbaka hela värdet på det förstörda, som Hasan Durna uppskattar till minst 50 000-60 000 kronor.

Han pekar också på en annan tråkig följd av skadegörelsen.

– Våra medlemmar – som är både yngre och äldre, ensamma och par – känner sig mindre trygga. Det är tråkigt att man ska behöva vara rädd här, säger han.

Vintervikens kolonilottsförening polisanmälde förstås branden, men polisen lade ner förundersökningen i brist på bevis.

ANNONS

Ovissheten är stor hos odlarna. Är det samma personer/personer som ligger bakom branden och den övriga skadegörelsen? Kommer något att hända igen?

– Frågan är vi hur skulle klara en sådan här smäll till, säger Hasan Durna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.