Brand vid pirathamn i Årstaviken

Foto: Olle Anrell
Räddningsinsatsen pågick på onsdagskvällen vid oljehamnen nedanför Sös. Foto:Olle Anrell
Vid 22-tiden på onsdagen brandröken vid bananhusen i Tanto stickande.
Vid 22-tiden på onsdagen brandröken vid bananhusen i Tanto stickande.
En av de illegala båtarna vid oljehamnen började brinna på tisdagskvällen.
En av de illegala båtarna vid oljehamnen började brinna på tisdagskvällen.
Kvällen efter beskedet att pirathamnen i Årstaviken nedanför Södersjukhuset ska rivas brann en båt på platsen. Enligt ett vittne hördes en explosionartad smäll. Vid 22-tiden var strandpromenaden avspärrad och den stickande röken kändes över hela Tanto.

Pirathamnen som uppstått vid oljepiren har länge varit en följetong. Sjunkna båtar, skräp, oljespill och besök av polisen har gång på gång fått Söderbor att irritera sig.

Ett problem har varit att få till ett avtal mellan Locum, som äger piren, och Stockholms stad. På tisdagen rapporterade Södermalmsnytt att parterna nu kommit överens om en rivning och på onsdagkvällen står alltså en båt vid piren i brand.

– Jag hörde en explosion vid 20.45 och nu brinner det som bara den. Brandkåren är på plats, säger en boende i området.

En till sjukhus

Enligt polisen, som fick larmet 20.33, är ett antal personer evakuerade från båten och en person har fått föras till sjukhus i ambulans. Det ska också finnas gasoltuber ombord.

Räddningspersonal i gasmasker

Vid 22-tiden på tisdagen var området närmast piren, den så kallade oljehamnen, precis nedanför Södersjukhuset avspärrat och polis och brandmän iförda gasmasker avrådde förbipasserande att gå nära. Branden var inte släckt och den stickande röken som kändes över hela Hornstull var tung av den plast som brann.

Oskadda båtar

Båtarna tillhörande Tantos båtsällskap som ligger för vinterförvaring vid strandpromenaden närmast piren är oskadda.