ANNONS

En död efter stor brand på Sveavägen

Sex personer har förts till sjukhus efter att ha skadats av branden, det är oklart hur skadade de är.
Sex personer har förts till sjukhus efter att ha skadats av branden, det är oklart hur skadade de är.
Nio personer, varav två barn, har först till sjukhus efter en stor brand på Sveavägen på söndagsförmiddagen. En av personerna ska ha avlidit av sina skador.

– Jag såg hur en stor flamma slog ut från fönstret mittemot mitt eget, berättar Arvid Björn som bor i huset tvärs över gården från den brandhärjade lägenheten.
ANNONS

Larmet om att det bolmade ut svart rök från en lägenhet i på Sveavägen kom in strax efter klockan 10 på söndagen.

Polis och räddningstjänst spärrade snabbt av stora delar av Sveavägen, mellan Surbrunnsgatan och Frejgatan.

Minst ett 30-tal personer ska ha evakuerats från huset. Livräddning på drabbade ska ha gjorts både inuti och utanför fastigheten, enligt TT.

Sju vuxna och två barn ska ha först till sjukhus, med oklara skador. Enligt pressjouren på Karolinska, dit fyra av de skadade fördes, ska de inte ha allvarligare skador.

En av de skadade, ska dock ha avlidit strax innan klocka 14 på söndagen, enligt polisen.

– Det kan även ha funnits personer med lättare rökskador vilka ambulanspersonalen undersökte på plats, säger Sven-Erik Olsson, pressinformatör vid polisen i Stockholm.

Enligt polisen har branden startat i en lägenhet på bottenvåningen och sedan spridit sig uppåt.

Vad som orsakat branden är ännu oklart.

Arvid Björn bor i huset tvärs över gården från huset där branden startade och fick ett brutalt uppvaknande på söndagsmorgonen.

ANNONS

– Jag låg och halvsov när jag hörde folk som ropade hetsigt, sen hörde jag en väldig massa sirener så jag gick upp och drog bort gardinerna. Då såg jag hur en stor orange flamma slog ut från fönstret tvärs över gården, mittemot mitt eget, 50 meter bort, berättar han.

Flera boende hade då tagit sig ut på balkonger i trapphusen och ropade på hjälp.

– De skrek ”gör någonting” och ”luften på golvet har tagit slut”. Efter det kom brandmännen och hjälpte en man ner via en stege. Efter det firade de upp en högre stege till tredje våningen och två barn fick hjälp ner. Efter dem klättrade, vad jag tror var deras mamma, ner, säger Arvid Björn.

Kraftig rök fortsatte att bolma ut från båda lägenheterna, berättar Arvid Björn, som stod klistrad vid sitt fönster under hela räddningsinsatsen.

Var du själv orolig?

– Nej det var jag inte, brandmännen jobbade på så bra och slänger just nu brädor och träbitar på gården, säger Arvid Björn vid 13.30 på söndagen.

Vid lunchtid hade räddningstjänsten ännu inte branden under kontroll, men det ska inte ha funnits någon spridningsrisk till intilliggande hus.

– Vi jobbar fortfarande med friläggning av väggar i den aktuella lägenheten för att se att det inte finns någon risk att branden sprider sig uppåt i huset. Det är en gammal fastighet i trä, så vi vill verkligen vara på säkra sidan, säger Jonas, pressinformatör vid Storstockholms brandförsvar.

Lägenheten där branden startade ska vara helt utbränd.

Man har även tagit in evakuerade personer på Hard Rock Café för att i lugn och ro kunna göra medicinska undersökningar.

Räddningstjänsten kommer att behöva arbeta på platsen större delen av eftermiddagen, men räknar med att kunna släppa på trafik, åtminstone i en riktning längs Sveavägen, inom ett par timmar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.