Brand tros vara anlagd

Stora delar av skolan totalförstördes i branden. Drygt 200 elever går på skolan.
Stora delar av skolan totalförstördes i branden. Drygt 200 elever går på skolan.
Stora delar av Hägerstenshamnens skola förstördes helt av en brand i lördags kväll. Polisen misstänker att branden var anlagd.

– Det är så fruktansvärt och så ofattbart, säger mamman Ulrika von Bahr Kjell.

Taket saknas, och det luktar rök från byggnaden. Branden i Hägerstenshamnens skola började vid klockan 21 i lördags kväll och enligt räddningstjänsten tog det flera timmar innan den var släckt.

Morgonen dagen efter är brandkåren fortfarande där för att säkerställa att det inte pyr någonstans.

– Jag märkte branden först när brandkåren och polisen kom hit. Men jävlar vad det brann, säger Berndt Legrén.

Han bor precis vid skolan och kunde från sitt fönster se hur stora eldslågor slog upp från skolan. Han hade promenerat vid skolan bara timmar innan, och då reagerat över att där låg en mängd kartonger utanför byggnaden.

– Sådant ska ju inte ligga och skräpa. Det skulle inte förvåna mig om det var kartongerna som någon tände på.

Marie Rydén är ute och tittar på förödelsen tillsammans med sina barn.

– Det som är så tråkigt är ju att branden drabbar barnen – det är deras skola som nu blivit förstörd. Jag undrar hur de som gjorde det här tänker. Det är så otroligt onödigt.

Såväl hon som Berndt Legrén upplever sitt bostadsområde som lugnt, och de är förvånade över händelsen. Det är även 7-årige Tage von Bahr Kjell, som går på skolan. Han går runt skolan med sin mamma Ulrika och försöker ta in vad som har hänt.

– Det är lite läskigt att det har brunnit. Där är gympasalen. Nu kan vi inte ha någon gympa, säger han och pekar på en del av skolan som numera inte har något tak.

Släckningsarbetet pågick till klockan ett natten mot söndagen.

– Branden gav omfattande skador på byggnaderna och vi misstänker att den var anlagd. Det är ju väldigt få saker som börjar brinna av sig självt, säger Donnie Dierks, stationsbefäl vid Söderortspolisen.

Ingen är gripen för händelsen och området är nu avspärrat för en teknisk undersökning.

Hägerstenshamnens skola är en F-4-skola som har cirka 215 elever.

Det pågår nu en upphandling för att riva skolan och efter det ska marken saneras då det finns föroreningar. Därefter är planen att en ny skola ska byggas som ska rymma cirka 380 barn.

Lokaltidningen Mitt i har för­gäves sökt skolans rektor för en kommentar.