Brand vid kapell tros vara anlagd

En serveringsbyggnad vid S:t Botvids kapell intill Flottsbro brann ner till grunden natten till i fredags.

Polisen misstänker mordbrand, en teknisk undersökning ska göras i veckan.

Larmet om branden vid S:t Botvids kapell kom vid 02.30 på fredagsmorgonen. En väktare fick först ett automatlarm och när han kom till platsen upptäckte han att byggnaden stod i lågor och larmade brandkåren. Byggnaden var redan då helt övertänd.

Ungefär samtidigt kom larm om bilbränder på tre olika platser i Alby tvärs över Albysjön.

– Vi ser inget samband mellan händelserna för närvarande, säger Daniel Löfgren, Södertörnspolisens förundersökningsledare.

Ännu i fredags förmiddag brann det i den totalförstörda byggnaden och en teknisk undersökning kan göras först i början av denna vecka, när det svalnat i brandresterna.

Händelsen rubriceras som mordbrand. Det är en bedömning som gjorts av polis som varit på platsen, men enligt Daniel Löfgren finns ingen enskild detalj som talar för att branden skulle ha varit anlagd.

– Vi får se vad det är för något, det kan vara elfel eller någon som har tänt på, säger Daniel Löfgren.

Han pekar samtidigt på att det rör sig mycket människor i området, som ligger avsides, även nattetid.

– Även om det inte gäller kyrkogården så är området något av ett tillhåll. Mycket skumma personer rör sig där och neråt campingen vid Flottsbro, säger Daniel Löfgren.

Ingen människa skadades vid branden, inte heller några gravar eller kapellet.

Men för kyrkan, som skulle hålla flera begravningar i helgen, innebar branden mycket besvär med att planera om och flytta både ceremonier och servering efteråt till Flemingsberg och till Huddinge.

– Vi har fått göra lite omplaneringar och nu i veckan får vi sätta oss ner och se vad vi kan göra på lite längre sikt. Det kommer att ta tid att bygga upp anläggningen i S:t Botvid igen, säger Christer Pettersson, kyrkogårds- och fastighetschef vid Huddinge kyrkliga samfällighet.

Lokaltidningen Mitt i har sökt företrädare för cateringfirman som hyrt den nedbrunna lokalen, men de har avböjt att göra några kommentarer.

Branden innebar också att hela området vid S:t Botvid blev utan elektricitet.

– Förmodligen har det blivit kortslutning i hela systemet vid branden, men vi fick dit Vattenfall ganska snabbt så det problemet är förhoppningsvis snart avklarat, säger Christer Petersson.

Christer Pettersson säger att han inte har några teorier om hur branden startat. Det får polisens utredning ge svar på.

– Det har förekommit skadegörelse, gravstenar vältes i höstas, och tidigare har man klottrat på krematoriet. Men vi har inte fått några hot, säger han.

Hur och när byggnaden kan byggas upp igen är oklart.

– Men det är inget att spara. Det är bara att riva alltihop, konstaterar han efter att ha sett den totalförstörda serveringen.

Serveringsbyggnaden vid S:t Botvids kapell brann ner till grunden natten till i fredags. Polisen misstänker mordbrand.

Byggnaden brann fortfarande på fredagsförmiddagen.