ANNONS

Män köpte brandbomber på Ica Stop – eldade upp Porsche

Porsche bilbrand Mölnvik Värmdö A2 Plåt och billack
Porschen värd uppåt 820 000 kronor som stod parkerad på bilverkstaden i Mölnvik attackerades med brandbomber i december.
Övervakningsfilmen från Ica Stop i Täby visar hur tre män handlar material till molotovcocktails. Ett par timmar senare brandbombade de flera Porschar på en bilverkstad i Värmdö.
Nu har tre män åtalats – en fjärde är fortfarande på fri fot.
ANNONS

Strax efter midnatt den 15 december tog flera män sig in på en lackeringsverkstad i Mölnvik –  specialiserad på Porsche.

De krossade takfönstret på en mörkgrå Porsche 911 Carrera S, värd uppåt 1,5 miljoner kronor och kastade in flera molotovcocktails. Men brandbomberna hade fortfarande inte antänt när polisen anlände vid 01-tiden.

Bilar och verkstad för 60 miljoner kunde ha förstörts

Däremot brann bilen intill: en Porsche Macan S från 2019, värd uppåt 820 000 kronor, som var dränkt i brännbar vätska.

Backlucka på Porsche förstörd i brand på A2 Plåt & Billack i Mölnvik Värmdö

Bakluckan på bilen som attackerades med brandbomber. Foto: Polisen

Verkstad och bilar värda omkring 60 miljoner kronor riskerade att förstöras och brandmännen tvingades att flytta flera fordon för att kunna släcka.

Skadorna efter branden beräknas till 1,5 miljoner kronor.

Nekar till grov mordbrand

Åklagaren Daniel Insulander åtalade två 20-åringar för grov mordbrand och en Vasastadsbo för anstiftan till grov mordbrand.

Under rättegången i mitten av juni gjorde männen vissa erkännanden. Men ingen av dem tyckte att de hade gjort sig skyldiga till grov mordbrand.

ANNONS

Porsche bilbrand A2 Plåt & Billack Mölnvik Värmdö

Männen förstörde takluckan på en Porsche för att kunna kasta in brandbomber i bilen. Foto: Polisen

Fångades på bild av övervakningskamera

Vasastadsbon som äger Porschen som brann erkände under rättegången försäkringsbedrägeri. Han berättade för 20-åringarna att bilen fanns på verkstaden i Mölnvik och lånade ut sin hyrbil till dem.

– Han sa att han visste att de skulle skada bilen men trodde inte att de skulle elda upp den, säger åklagare Daniel Insulander.

Porsche bilbrand Värmdö

Tre män handlade material till molotovcocktails på Ica Stop i Täby. En av männen har fortfarande inte identifierats. Foto: Polisen

Strax efter klockan tio på kvällen den 14 december fångade övervakningskameran på Ica Stop i Täby de båda 20-åringarna på bild. Tillsammans med en tredje person handlade de material till brandbomberna för 826 kronor.

Hävdar att det handlar om skadegörelse

Under rättegången sa en av 20-åringarna att han körde gärningsmännen till Mölnvik och att han visste att en bil skulle eldas upp. Den andre 20-åringen medgav att han kastade molotovcocktails men tycker att det bör betraktas som skadegörelse.

Daniel Insulander inser att det kan bli svårt att få männen fällda för grov mordbrand.

– För det krävs det nästan alltid att personer ha skadats. Men jag tycker skadorna var så omfattande att det kan betraktas som grov mordbrand – men det är en bedömningssport, säger Daniel Insulander.

En person fortfarande oidentifierad

Polis och åklagare har fortfarande inte lyckats identifiera den tredje personen som syntes på övervakningsbilderna från Ica Stop.

– Golare har inga polare. För min del är utredningen avslutad och jag har svårt att se att polisen aktivt söker efter honom om man inte hittar honom genom en dna-träff, säger Daniel Insulander.

Dom väntas inom kort.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.