Flera branddrabbade saknar hemförsäkring

Kourosh Rostampour förlorade allt i branden. Han saknar hemförsäkring.
Kourosh Rostampour förlorade allt i branden. Han saknar hemförsäkring.
Flera branddrabbade i Husby saknar hemförsäkring.
– Jag tog inte på allvar att man kunde drabbas så här på grund av någon annan, säger Kourosh Rostampour som förlorade allt i branden och saknar hemförsäkring.

Det kommer att dröja flera månader innan hyresgästerna på Oslogatan i Husby kan flytta tillbaka, efter att fastigheten eldhärjades natten mot lördag. Och det kan bli en dyr historia för flera hyresgäster.

Kourosh Rostampour förlorade allt i branden och han saknar hemförsäkring.

– Jag hann bara få med mig kläderna som jag bar på kroppen. Inget annat.

Det var ekonomiska svårigheter som gjorde att han tidigare inte hade råd att skaffade hemförsäkring.

– Jag tog inte på allvar att man kunde drabbas så här på grund av någon annan.

Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder, som äger fastigheten, är medveten om att flera hyresgäster saknar hemförsäkring.

– Vi har fått kännedom att fler hyresgäster saknar hemförsäkring. Det är väldigt olyckligt och försätter hyresgästerna i en svår situation, säger Pelle Björklund.

Fastighetsbolaget vill kunna kräva av sina hyresgäster att de har en försäkring.

– Vad vi kan göra är att informera om hur viktigt det är att ha en hemförsäkring. Det är oerhört tufft att bli drabbad av en brand och sakna försäkring.Vi skulle gärna vilja kunna kräva att våra hyresgäster har hemförsäkring men det är inte möjligt,  säger han.

Under veckan genomför polisen en teknisk undersökning för att ta reda på vad som orsakat branden.

– Vi har fått uppgifter att branden startat på en balkong men vi får avvakta utredningen. Det vi vet är att fastigheten både har rök- och vattenskador och det kommer att ta flera månader att renovera, säger Pelle Björklund.

Kourosh Rostampour bor tillfälligt hos en vän. Men där kan han inte bo kvar länge till.

– När jag vaknade dagen efter branden kändes det som när jag för flera år sedan flydde från kriget i mitt hemland och lämnade allt. Men då hade jag i alla fall med mig en väska och pengar. Nu måste jag börja om från början utan någonting.