Uje Brandelius leder kampen för en bastu

Uje
Uje Brandelius, Bredängsbo, känd musiker och bastuälskare.
Håll tummarna, alla bastuälskare! I höst kan Sätrastrandsbadet få en flyttbar bastu.
– Tanken är att alla ska vara välkomna dit, säger Uje Brandelius, som leder bastukämparna.

En bastuvagn på hjul eller en flyttbar flotte, guppande på Mälaren – är det en lockande tanke? Än så länge är det bara ett förslag, men Sätraskogens bastuförening jobbar envist för att den ska bli verklighet.

Ordförande är Bredängsbon Uje Brandelius, känd musiker  och entusiastisk bastubadare.

– Jag älskar att bada bastu och att vinterbada, därför tog jag på mig att bli ordförande. Tanken är en bastu dit alla ska vara välkomna, inte bara ett litet gäng på 20–30 personer. Och den ska självklart funka året runt, säger han.

Bastu – den perfekta avkopplingen för många.   Foto: Mostphotos

Sätraskogens bastuförening bildades i början av året, med en Facebookgrupp som nu har över 300 medlemmar. Från början var planen att börja bygga en bastu tillsammans nu i vår, men så blir det inte. I stället kan det alltså bli en ”testraket” i höst – en bastuvagn på stranden eller en flyttbar flotte, vid Sätrastrandsbadet.

Skärholmens stadsdelsförvaltning har visat intresse för att hjälpa till med projektet, och nyligen stämde Uje Brandelius träff med tjänstemannen Irma Ortega för att diskutera frågan. Passande nog sågs de vid Sätrastrandsbadet.

– Det finns ett beslut i stadsdelsnämnden om att förvaltningen ska utreda möjligheterna till en bastu. Det är det vi gör nu. Ännu finns varken budget eller något spikat datum, men vi undersöker möjligheterna till en mobil bastu. Jag hoppas att vi är klara någon gång i försommar, säger Irma Ortega.

Uje Brandelius och bastuföreningens övriga medlemmar håller förstås tummarna för att ”testraketen” blir av.

–  Då kan både vi och stadsdelsförvaltningen se hur stort intresset är bland Skärholmsborna och vilken plats som är den rätta, säger han.