ANNONS

Branden drabbar de unga i Bredäng

Aseffa Hailu, chef för Mitt 127, och Kent Lindgren, biträdande enhetschef vid Fryshuset, vid brandskadade öppna förskolan Ängen, Bredängs allé 22
Aseffa Hailu, chef för Mitt 127, och Kent Lindgren, biträdande enhetschef vid Fryshuset.
Öppna förskolan Ängen och Parkleken Ängen svårt brandskadad natten tll 1 juni 2017
Byggnaden är avspärrad inför den tekniska undersökningen.
Lapp uppsatt vid parkleken Ängen, 1 juni 2017, efter branden
Förskolepersonal satte upp information tidigt på morgonen.
En bit av det brandskadade taket ligger på marken (brand vid öppna förskolan Bredängs allé 22)
En del av det brandskadade taket, på marken.
Öppna förskolan Ängen i Bredäng brandskadades svårt i natt. All verksamhet ligger nu nere inom överskådlig tid – och den populära 127 Festivalen kan påverkas.
Polisen misstänker mordbrand.
ANNONS

Avspärrningar möter den som kommer till öppna förskolan på Bredängs allé 22.  Porten längst till vänster, där branden startade, är sotig och bucklig. Träfodret runt porten är förkolnat, och ovanför är det korrugerade plåttaket alldeles svart. En stor bit av taket ligger på marken – nerdraget av brandmännen under släckningsarbetet. Där ligger också stora drivor med sotflagor.

– Det är så otroligt ledsamt och tråkigt. Ängen betyder mycket för många familjer och ungdomar i Bredäng, säger Cathrine Bauhn, enhetschef för stadsdelens förskolor och öppna förskolor.

Hon blev uppringd om branden i natt och var och tittade på förödelsen tidigt i morse. Hon konstaterar att verksamheten kommer att ligga nere ända fram till semestern.

– Det ser väldigt illa ut. Vi hänvisar öppna förskolans besökare till Kungssätravägen 33 eller Kulan, säger Cathrine Bauhn och tillägger att man kommer att lägga ut löpande information på  Ängens webbsida.

Öppna förskolan Ängen och Parkleken Ängen svårt brandskadad natten tll 1 juni 2017

Byggnaden är nu avspärrad i väntan på teknisk undersökning. Det kan ske först när huse svalnat, troligen under fredagen.

Larmet om branden kom klockan 00.37, till polis och räddningstjänst. Då rapporterades byggnaden vara övertänd. Vid 1-tiden hade man branden under kontroll, men då var den svårt brandskadad. Området spärrades av och en förundersökning om mordbrand inleddes.

Enligt polisen finns, ännu så länge, inga vittnen som kan ge ledtrådar till vem eller vilka som kan ha anlagt branden. Klart är att den påverkar många. Det är inte bara småbarn i öppna förskolan som brukar vara här. Vid Parkleken Ängen bedrivs också fritidsverksamhet i Fryshusets regi, både för mellanstadie- och högstadieelever. Mycket sker utomhus, vid basket- och fotbollsplanen och skateboardrampen. Men själva byggnaden är också viktig, inte minst för personalen.

Kent Lindgren, biträdande enhetschef på Fryshuset skakar bedrövat på huvudet när han kommer till brandplatsen vid 9-tiden på morgonen. Här kommer man inte att kunna bedriva fritids inom överskådlig tid, konstaterar han.

ANNONS

– Men innan vi vet exakt vad det här innebär måste vi få en uppfattning om skadorna. Det får vi när Sisab och staden gjort en ordentlig besiktning, säger han.

Trots att bara timmar gått sedan branden släckts har han redan börjat fundera på lösningar. Under vintertid, när det är kallt och dåligt väder, brukar Fryshuset ha fritids i Bredängsskolan under kvällstid. En tanke är att använda de lokalerna, medan den brandskadade Ängen repareras.

– Vi ska också utöka vår verksamhet vid Lillholmsskolan under sommarlovet, tre kvällar i veckan. Det är planerat sedan tidigare. Nu kan vi försöka locka dit de ungdomar som annars skulle ha varit här, säger Kent Lindgren.

En bit av det brandskadade taket ligger på marken (brand vid öppna förskolan Bredängs allé 22)

En bit av det brandskadade taket ligger på marken, nedrivet av brandkåren under släckningsarbetet.

Efter en stund dyker också Aseffa Hailu, chef för Mitt 127, upp utanför den avspärrade byggnaden. Han och hans kolleger arbetar just nu stenhårt med 127 Festivalen – sommarens populära sex-veckorsfestival som drar över 20 000 besökare varje år. De två första veckorna (26 juni-9 juli) är planen att hålla till vid Parkleken Ängen.

– Någon skrev ett meddelande till mig klockan halv 3 i natt om att Ängen brunnit. Fy vad tråkigt det här är! Det ser helt sjukt ut, säger Aseffa Hailu och spanar upp mot det hårt åtgångna taket.

Aseffa Hailu är helt inställd på att festivalen blir av som planerat, men det är mycket som måste lösas. Många av aktiviteterna sker förvisso utomhus, men Ängen är en viktig bas för personalen – med el, vatten, toaletter, platser för kontorsarbete och lunch.

– Vi måste hitta en lösning för allt sådant. Festivalen blir av, vi måste ordna det här, säger Aseffa Hailu.

 

 

 

Fakta

Öppen förskola och fritids samsas

På Bredängs allé 22 finns både öppen förskola och fritidsverksamhet:

Öppna förskolan Ängen vänder sig till föräldrar och andra vuxna med barn i förskoleåldern. Man har bland annat sångsamlingar, måleristunder, musik och rörelse. Utomhus finns en lekplats.

Parkleken Ängen har fritidsverksamhet för alla åldrar, med tonvikt på mellanstadiebarn, i Fryshusets regi. Utomhus finns bland annat basketplan, skateboardramp och konstgräsplan. Inomhus kan man bland annat pyssla, spela spel och umgås.

Källa: Stockholms stad