ANNONS

”Branden drabbar Sätras ungdomar hårt”

Lördagens brand har skakat om Sätra centrum. Lena Ölander möter ledsna ungdomar varje dag.
Lena Ölander i den brandhärjade källarkorridoren.
Lördagens brand har skakat om Sätra centrum. Trygga Sätras lokaler är igenbommade och det finns misstankar om ett brandattentat.
– Jag pratar med ledsna ungdomar varje dag, säger Lena Ölander vid Trygga Sätra.
ANNONS

Fredagen den 23 november var en stor dag i Sätra. Efter många månaders hårt slit öppnade Trygga Sätra sina nya lokaler i Sätra centrums källare. Många förväntansfulla ungdomar kom dit. En hel del av dem hade själva hjälpt till att göra den nya samlingsplatsen klar.

– Vi hade en jättefin kväll. Och så händer det här! Jag pratar med ledsna ungdomar varje dag om branden, säger Lena Ölander, nattvandrare och en av Trygga Sätras grundare.

Lördagens brand har skakat om Sätra centrum. Lena Ölander möter ledsna ungdomar varje dag.

Lena Ölander i centrumgallerian, där de nerdragna jalusierna är många veckan efter branden.  Foto: Anna Z Ek

Nästan en vecka efter eldsvådan vet hon ännu inte hur det gått för Trygga Sätras lokaler. Överenskommelsen är att inte öppna dörren förrän övriga källaren sanerats och den fräna röklukten försvunnit. Det blir förmodligen den första veckan i december.

– Orsaken är att vi inte vill att lukten ska spridas dit in, om den inte redan gjort det. Det vore onödigt, om lokalen klarat sig. Jag kan tänka mig att det finns mycket sot därinne, men vet ju inte, säger Lena Ölander.

Unga betalar priset

Hon konstaterar trött att det är ungdomarna som betalar priset. De hade kämpat för sin lokal, men nu har de fortfarande ingenstans att samlas.

– De frågar mig var de ska samlas någonstans, nu när det har blivit kallt. Det tråkiga är att det blir i källare och trappuppgångar, säger hon.

Rökdykare klippte upp ett jalusi för att kunna ta sig ner till källarbranden i Sätra centrum.

Räddningstjänsten klippte upp ett jalusi när de kämpade mot källarbranden.  Foto: Märta Lefvert

Branden bröt ut i strax före klockan 23 i lördags, i källaren. Det var en kraftig eldsvåda. Polisen har konstaterat att hela centrumet hade kunnat brinna ner, om inte räddningstjänsten agerat så snabbt. Nu höll den sig till källaren men röken spred sig i hela gallerian och svärtade ner inredningen i butiker, krogar och andra lokaler.

ANNONS

Icahandlaren Andreas Bylger och Rony Abdo, som driver kaféet Serena's i Sätra centrum

Branden sprider en orolig stämning bland kunderna, säger Icahandlaren Andreas Bylger och Rony Abdo, som äger kaféet Serena’s.  Foto: Märta Lefvert

Värst är att en elcentral brann upp. Stora delar av centrumet mörklades, och många handlare tvingades hålla stängt större delen av veckan. En av dem är Rony Abdo, som äger kaféet Serena’s.

– Det här är jättetråkigt. Vi har bara funnits i Sätra centrum i fem månader och håller på och bygger vårt varumärke och skapar kontakter med kunder. Jag förlorar både varor, kunder och pengar på det här, säger han.

Sätra centrum, stängda lokaler på måndagen efter lördsgskvällens brand

Nerdragna jalusier mitt i veckan. Många handlare har varit utan ström i många dagar.   Foto: Märta Lefvert

Polisen rubricerar branden som misstänkt grov mordbrand, och har därför skärpt bevakningen av centrumet. Det hela är mycket olustigt, tycker centrumägaren Curt Ahnström.

– Vissa saker tyder på att det är ett brandattentat riktat mot Trygga Sätra. Om det är så är det förstås otroligt allvarligt. Vi måste kunna garantera ungdomarnas säkerhet om de ska vara där, säger han.

Tappar inte tron på Sätra

Curt Ahnström inväntar polisens utredning för att se vilka åtgärder som behöver göras. Han betonar att han inte tappat sin tro på Sätra centrums framtid, som en modern och trygg handelsplats.

– Vi jobbar hårt med att öka tryggheten här, inte minst ihop med Trygga Sätra. I det korta perspektivet är det här en riktig smäll, men det påverkar inte min långsiktiga syn på centrumet, säger han.

Sätra centrum 181124

Polisen har stärkt bevakningen av Sätra centrum efter branden.   Foto: Anna Ims

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.