Branden i stort sett släckt

Branden på Fornbyvägen i Rinkeby.
Branden på Fornbyvägen i Rinkeby.
Brand i vindsvåning i Rinkeby
Branden på Fornbyvägen i Rinkeby.
Branden på Fornbyvägen i Rinkeby.
Branden på Fornbyvägen i Rinkeby.
Rinkeby Folkets hus
De boende fick samlas i Rinkeby Folkets hus.
Gunilla Sjömar Parnell, Wanja Janeheim och Hamdi Ahmed från Tensta-Rinkebys stödgrupp.
Gunilla Sjömar Parnell, Wanja Janeheim och Hamdi Ahmed i Folkets hus.
Den kraftiga branden på Fornbyvägen i Rinkeby är i stort sett släckt, enligt räddningstjänsten. Förhoppningsvis kommer de som bor i huset att kunna återvända hem under kvällen.
Maria Palioura vaknade tidigt på morgonen av att saker för ner från taket.
– Alla var skrämda och små barn skrek, säger hon.

Mellan 40 och 50 brandmän från 16 brandstationer har under fredagen arbetat med att bekämpa en brand i ett sjuvåningshus i Rinkeby. Larmet kom klockan 04.53. Det finns inga uppgifter om att någon person kommit till skada.

Vid 14.30-tiden branden i stort sett släckt. De tolv brandmän som är kvar arbetar nu med eftersläckning och att kontrollera att ventilationen i huset inte kommit till skada.

– Samtidigt har man en sektion som bevakar den intilliggande förskolan, där det ramlat ned glöd och liknande på taket. Det rör sig om några timmar till, säger Magnus Bengtsson, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.

Ingen spridning

Storstockholms brandförsvar tog på förmiddagen beslut om att låta branden, som härjat på vinden, brinna ut för att minska vattenskador i lägenheterna. Mellan vinden och lägenheterna finns en betongbjälklag som skyddar branden från att sprida sig nedåt i fastigheten.

Det finns det inga uppgifter om att branden spridit sig till någon lägenhet i huset, enligt räddningstjänsten.

– Några av lägenheterna på övre plan har en del vattenskador, men inte särskilt omfattande enligt den första bedömningen. Det är något fönster som har gått sönder. Men förhållandevis få skador, sade Jonas Fröjmark på Storstockholms räddningscentral till Mitt i vid 12-tiden.

Kan återvända under dagen

Förhoppningen är att de flesta som bor i huset kommer att kunna återvända till sina hem redan under kvällen. De som bor i lägenheterna på övre plan kan komma att få vänta lite längre, enligt räddningstjänsten. Men än så länge har de inte sett att någons hem har blivit förstört i branden.

Även fastighetsägarens bedömning är att i stort sett alla hyresgäster kommer att kunna flytta tillbaka. Om det är någon enstaka som inte kommer att kunna göra det är för tidigt att säga, enligt Joe Martarian, regionchef för D. Carnegie & Company.

– Förhoppningen är att de flesta kan flytta tillbaka till sina lägenheter i kväll. Om de inte kan det måste de kontakta sin hemförsäkring för att få hjälp med ett evakueringsboende. De som inte har en hemförsäkring får kontakta socialtjänsten.

Boende evakuerades

Det 30-tal personer som bor i de översta två våningsplanen evakuerades av räddningstjänsten under morgonen. Resten av huset spontanutrymdes. De första timmarna fick de värma sig i SL-bussar som körts till platsen. Vid 8-tiden kördes de till Rinkeby Folkets hus där det serverades varm dryck och smörgåsar.

Stadsförvaltningens stödgrupp, socialtjänsten och fastighetsägaren fanns bland annat på plats för att svara på frågor och ge stöd. En av dem var Gunilla Sjömar Parnell, samordnare för stödgruppen.

– De flesta här undrar när de ska få flytta tillbaka och vad som händer om de inte kan göra det. Det kan inte vi svara på utan vi förmedlar kontakter till bostadsbolaget och säger att de kan gå till Medborgarkontoret, säger hon.

Enligt henne saknar en del av boende hemförsäkring.

”Små barn skrek”

Maria Palioura bor med sin man Christos på på bottenplan i huset. Hon vaknade av att det sprätte ned delar från taket och att hon kände röklukt i lägenheten. En granne kom också och bankade på dörren. Efter att hon ringt SOS, som svarade att de redan var där, tog de sina jackor och sprang ut.

– Många andra var redan ute. Alla var skrämda och små barn skrek. Man är ju chockad. Man får huvudvärk av stressen och undrar över hur det ska bli. Men hyresvärden har sagt att de ska hjälpa oss. Det ger en lugnande effekt att det ska ordna sig, säger Maria Palioura.

Hon fick rikta sin tacksamhet till polisen och räddningstjänsten.

– Allt beröm till dem för allt de gjort. De har varit toppen. Tusen tack polisen.

Bankade på alla dörrar

En annan hyresgäst, som vill vara anonym, berättar hur hans bror som också bor i huset väckte honom på morgonen. Sedan sprang de, brodern utan strumpor, runt i trapphuset för att väcka alla som bor i huset.

– Vi slog på alla dörrar och försökte få ut alla så att ingen skulle skada sig. Materiella saker går alltid att fixa. Liv är det som är värdefullt. Man är rädd om sina grannar. Många har kommit fram och tackat oss efteråt.

Förundersökning om grov mordbrand

Polisen kan än så länge inte säga någonting om brandorsaken. Först måste det göras en teknisk undersökning. Det är tveksamt om det kommer att gå att göra under dagen, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

– Vi har inlett en förundersökning om grov mordbrand, på grund av att man inte direkt kan säga att det är en naturlig förklaring eller ett vårdslöshetsbrott. Men vad jag vet har vi inte fått in några uppgifter om att någon ska ha sett någon som tänt på.