Branden på Gladö Kvarns soptipp släckt

Branden på Gladö kvarns soptipp har släckts.
Branden på Gladö kvarns soptipp har släckts.
Branden på Gladö Kvarns avfallsanläggning har släckts – och röken väntas mattas av. Detta bekräftar Södertörns brandförsvar vid 17.20-tiden.
– Man har släckt och grävt bort så pass bra att branden släckts, säger Gunnar Hansson, operativ chef på räddningstjänsten.

Under natten till torsdag började det brinna på Gladö Kvarns avfallsanläggning i Huddinge, och röken har under dagen spridits över hela södra länet.

Soptippen är på 7 000 ton.

Branden var tidigt under kontroll, och vid 17.20-tiden på torsdagen kom beskedet från brandkåren att branden är släckt.

Brand på soptipp – rök sprider sig över Stockholm

– Vi på räddningstjänsten avslutade vårt uppdrag 13.35, och avfallsanläggningens säkerhetschef har precis berättat att branden nu är släckt. Personalen har bevakning på anläggningen till på måndag, som de alltid har när något sker, säger Gunnar Hansson.

Trolig brandorsak: Värmen under flisen

Brandförsvaret hade räknat med att det skulle fortsätta att brinna i flera dagar, vilket i sin tur skulle göra att röken skulle fortsätta spridas över hela länet.

– Vi trodde ju det, men avfallsanläggningen har lämpat och släckt med sin egen personal och sina lastmaskiner under eftermiddagen tills branden släckts, säger Gunnar Hansson.

Enligt brandförsvaret startade branden sannolikt på grund av den värme som skapats under de stora högarna av grävflis som finns på soptippen.

– Det blir då ett sådant tryck att det självantänds, jag gissar att det är det som har hänt, säger Gunnar Hansson.