Efter branden – nu nyöppnar fritidsgården

Maliha Khan, Sara Tecle, Bana Ghebrehiwot, Ahmed Dukale, Adna Alikar, Rafif Makboul.
Maliha Khan, Sara Tecle, Bana Ghebrehiwot, Ahmed Dukale, Adna Alikar, Rafif Makboul.
Trots att fritidsgården varit utan lokal hela hösten har runt 50 ungdomar kommit varje kväll. Fem månader efter branden nyöppnar Hjuset i eftermiddag.
– Många backar när sådana saker händer. Vi gick all in, säger fritidsledaren Ahmed Dukale.

När Mitt i besöker Hjuset två dagar innan nyöppningen syns inga spår efter branden, som förstörde hela köksdelen och rökskadade det mesta av lokalerna. Här finns nu en stor kafédel som väntar på soffgrupper, biljardbord, pingisbord, ett studierum och ett workshoprum där det kan hållas filmvisningar. Biträdande enhetschef Rafif Makboul är så stolt att hon till och med visar upp toaletterna, med sitt skinande kakel.

– Det är nu det börjar på riktigt känner jag. Det har varit lite att trolla med knäna under hösten.

Hjuset fritidsgård nyinvigs efter att den brann inför förra invigningen. Foto; Pekka Pääkkö

Arbetsledaren Maliha Khan, biträdande enhetschef Rafif Makboul och fritidsledaren Ahmed Dukale pyntar kafédelen.

Invigdes trots brand

Efter flera år av medborgarförslag om en fritidsgård i Hjulsta invigdes Hjuset i augusti – trots att lokalerna var utbrända.

– Vi har kämpat så länge för det här. När vi inte kan köra igång i lokalerna kommer vi ändå att köra igång utanför med aktiviteter, sade en av fritidsledarna till Mitt i då.

Fritidsledarteam på fritidsgården Hjuset, Adna Alikar, Jennifer Ramos, Sumeya Abdulahi och Mahamud Barre.

Arkivbild från invigningen i augusti. Adna Alikar, Jennifer Ramos, Sumeya Abdulahi och Mahamud Barre.

Skam den som ger sig. Under hösten har den provisoriska verksamheten hållit till i bland annat idrottshallen och Erikslunds parklek varvat med besök på Cosmonova, Tensta konsthall och Dramaten. ”Alla” ringde efter branden och erbjöd Hjuset att låna deras lokaler, berättar Rafif Makboul.

– Vi blev chockade när det första gången kom 85 ungdomar till idrottshallen. Sedan har det varit runt 50 besökare varje kväll.

Tjejprofil lockat

Ett 20-tal tjejer har under hösten bara valt att komma till Hjuset när killar inte är välkomna vissa dagar i veckan. Andra tjejer har kommit både när det varit separatistiska och blandade kvällar, enligt Rafif Makboul.

Inför förra invigningen var det många som ifrågasatte tjejprofilen. Något som Rafif Makboul inte riktigt kunde förstå.

– Det spreds en missuppfattning om att bara tjejer skulle vara välkomna. Men det har aldrig handlat om att utesluta killar, utan att inkludera tjejer. Känner tjejerna att de inte vill ha separatistisk verksamhet längre får vi lyssna på det.

Vägrade backa

Fritidsledaren Ahmed Dukale, som varit med från början i det fleråriga arbetet med att förverkliga fritidsgården, säger att de direkt efter branden ville markera att de tänkte köra på ändå.

– Många backar när sådana saker händer. Vi ville inte det. Vi gick all in och försökte direkt komma på idéer vad vi kunde hitta på med ungdomarna ändå. Nu finns gården och nu går det framåt.

Läs även: Invigdes dagen efter branden

Fakta

Fritidsgården Hjuset

Öppet: Måndag 17-21, tisdag 17-21 (endast tjejer*), onsdag 17-21, torsdag 17-21 (endast tjejer), fredag 17-23, lördag 14-18 (endast tjejer) och 18-22, söndag 17-21

Adress: Hjulsta backar 6, i Hjulstaskolan

*Alla som identifierar sig som tjejer

Källa: Stockholms stad