Efter branden: Oklart för H&M:s jättesatsning

H&M Arket
Pressbild för H&M:s nya projekt Arket som planerades öppna på Biblioteksgatan 9.
Byggnaden dagen efter branden.
Byggnaden dagen efter branden.
På Biblioteksgatan 9 – i samma byggnad som totalförstördes i tisdagens brand – planerade H&M att öppna Sveriges första butik i nya jättesatsningen Arket. Men i nuläget är oklart om öppningen ens blir av.

Tre våningar med mode av exklusivare art, heminredning och ett café. Det var planen för H&M:s första konceptbutik i satsningen med namnet Arket.

Butiken skulle, enligt H&M:s egna nyhetssida, öppna våren 2018. Men efter tisdagens brand i samma byggnad som butiken skulle öppna, är läget kring projektet oklart.

Kan försenas eller ställas in

– Ursprungsplanen var öppning våren 2018, men nu måste vi utvärdera läget. Innan dess vet vi inte om projektet blir försenat eller inställt. Vi kan i dagsläget inte heller ge några uppgifter om möjliga ekonomiska förluster, säger Inigo Saenz, pressansvarig på H&M:s huvudkontor.

Inredningsbutiken H&M Home hade, enligt market.se, redan öppnat i byggnaden för att testa produkter från det kommande konceptet. Inigo Saenz kan i nuläget inte heller säga hur stora skadorna är i den befintliga butiken.

– Det jag vet är att ingen av våra anställda skadades. Just nu vet vi inte mer och följer instruktionerna från räddningstjänsten.

Fastigheten var under renovering

Förutom H&M är det fler som är drabbade.

Fastigheten har genomgått stora renoveringar men enligt Anders Nygren – Affärsområdeschef på Hufvudstaden – som äger fastigheten är både de materiella och ekonomiska förlusterna även här oklara.

– Det pågår en renovering sedan 2016 av fastigheten som omfattar både kontors-och butikslokaler. Just nu lägger vi allt vårt fokus på att säkerställa att våra bostadshyresgäster är i säkerhet och att våra medarbetare och samarbetspartners på plats är trygga. Vi arbetar för att skaffa oss en helhetsbild av branden och kommenterar inte ekonomiska frågor, skriver han i ett mail till Mitt i.

Hade ni redan hyresgäster som skulle flytta in i butikslokalerna, och i så fall vilka?

– I den aktuella fastigheten där branden startade har vi fem hyreslägenheter och två butikslokaler uthyrda. Resten av fastigheten genomgick en stor renovering. En ny hyresgäst är H&M-gruppens varumärke Arket.

Vad är planerna nu, kommer ni restaurera huset igen, eller göra något annat?

– Just nu försöker vi skaffa oss en helhetsbild av branden och kan ännu inte uttala oss om framtiden.

Mitt i har varit i kontakt med friman som genomfört renoveringar i fastigheten. Men de avböjer att kommentera.