ANNONS

”Jag såg hur någon hoppade ut ur fönstret”

Branden startade på vinden.
Branden startade på vinden.
Här rasar branden.
Här rasar branden.
Branden startade på vinden.
Branden startade på vinden.
Gatan var fortfarande avspärrad på morgonen.
Gatan var fortfarande avspärrad på morgonen.
Två barn, 4 och 7 år gamla, ska ha dött av skadorna i branden i Ålsten natten till fredagen, uppger DN. Människor tvingades hoppa ut genom fönstret för att rädda sig undran branden.

ANNONS

Det var sent på torsdagskvällen som en brand utbröt i en villa i Ålsten. 12 personer bodde i huset som var ombyggt till tre lägenheter, de fördes till sjukhus med frakturer och rökskador.

På lördagen dödförklarades två små barn. Det bekräftas av Christer Berger på polisens krimjour till Dagens Nyheter. Enligt vad Mitt i erfar låg barnen och sov  i en del av lägenheten som var svår att komma åt på grund av branden. Det var först när räddningstjänsten var på plats som brandmän kunde gå in och hämta ut barnen. Då hade alla vuxna räddats ur huset, antingen genom att hoppa eller för att de fått hjälp av grannar.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand, vilket är rutin när man inte vet brandorsaken. En tekniskt undersökning ska inledas när släckningsarbetet är färdigt.

Ett vittne som bor i området var en av de som var först på plats vid det brinnande huset.

– Det började med att jag hör en man och en kvinna som skriker och då springer jag runt och kollar och ser att de bolmar rök i vindfönstret. Det strömmar folk dit och hämtar stegar. När jag sedan ringer 112 ser jag hur en man hoppar ut ur fönstret, sedan när han hoppat försöker han ta sig in genom balkongdörren där nere, han ville väl rädda någon inne i huset. Jag berättar för personen på 112 att mannen försöker slå sönder balkongdörren, då säger de åt mig att jag måste säga åt honom att sluta för att det kan göra att lågorna sprider sig.

– En av de boende kom ut helt svart i ansiktet och en annan var brännskadad på hela ryggen. Jag pratade med en granne och den personen sa att det hade legat två barn och sovit där inne, nu undrar jag verkligen hur de mår och om de klarade sig.

Mitt i:s reporter var på plats under fredagsmorgonen när de fortfarande rykte från taket på treplansvillan. Stora delar av taket har rasat in.

Enligt räddningstjänsten som var på plats var branden svårsläckt eftersom de inte kan gå in i huset. Det finns risk för att byggnaden eller delar av den rasar.

ANNONS

– Man blir extra berörd när det är barnfamiljer i huset, säger Madelen som bor I området till Mitt i.

Larmet om branden kom till räddningstjänsten 22.38 och förloppet var häftigt. Enligt Storstockholms räddningscentral var det på vinden som branden startade.

 Är det bara glädjetjut på fyllan, tänkte vi. Men sen såg vi sirenerna.

Villagatan var avspärrad på fredagsmorgonen. Foto: Dennis Andersson

Närboende berättar att de hörde folk skrika.

– Jag satt hemma och gjorde mig i ordning för och gå och lägga mig. Vi hörde folk skrika, då gick vi ut och kollade, vi trodde att de var ett ungdomsgäng som fått jullov. Är det bara glädjetjut på fyllan, tänkte vi. Men sen såg vi sirenerna. Vi gick lite längre bort och såg huset stå i lågor. Det brann för fullt, vi såg att hela vinden var övertänd, säger Maria Wallin som bor i området.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.