ANNONS

Efter branden – så ska Slättgårdsskolan lösa nya lokaler

Monica Söderberg, rektor Slättgårdsskolan.
Enligt Monica Söderberg, rektor på skolan, väntas besked i slutet av juni om var undervisningen kan hållas i höst.
En av skolbyggnaderna räddades vid den omfattande branden på Slättgårdsskolan tidigare i veckan, och där hoppas man kunna ha fritids i sommar.
Men var undervisningen ska bedrivas i höst är ännu oklart.
ANNONS

Nästan hela Slättgårdsskolan förstördes i branden som härjade under natten till måndagen och en bit in på förmiddagen. Och nu arbetas det febrilt med att lösa resterande dagar av vårterminen, men också att få till en skolavslutning nästa vecka och hitta lämpliga lokaler att ha sommarfritids samt skola till hösten.

– Just nu är det jättesvårt att sortera alla tankar och känslor – det är ilska, besvikelse och sorg bland personal, föräldrar och elever. Men vi har också fått många peppande samtal från föräldrar. Och utbildningsförvaltningen jobbar nu för fullt med att få fram lokaler, säger Monica Söderberg, rektor på Slättgårdsskolan, en F-9-skola med nästan 600 elever.

Slättgårdsskolan i Bredäng totalförstörd i brand 1 juni 2020.

En av byggnaderna klarade sig i branden, medan en del totalförstördes och en vatten– och rökskadades. Foto: Pontus Althin

Sorg och förfäran bland barn och vuxna när skolan brann upp

Skolavslutningen blir av

Undervisningen ställdes in under måndagen, och resten av terminen försöker man lösa med hemuppgifter, studiebesök och utomhusundervisning.

Lunch serveras på Bredängsskolan, där det också finns tillgång till lokaler om det skulle behövas vid dåligt väder.

Nästa vecka är det skolavslutning och Monica Söderberg tycker att det är viktigt att den mitt under denna turbulenta tid ändå blir av, men hur den genomförs är upp till lärarna i respektive klasser.

ANNONS

– Mentorer och klasslärare kommer att ta kontakt med elever och vårdnadshavare om hur avslutningen blir, säger hon.

Rektorn Monica Söderberg på Slättgårdsskolan, brand.

Sommarfritids på skolan

En av skolbyggnaderna, hus F,  klarade sig i branden. Nu ska man se över om den kan användas till sommarfritids, och om bland annat kraven för att hantera livsmedel där uppfylls.

– Det ska göras en besiktning och senast på fredag eftermiddag får vi besked. Det är högstadieklassrum i byggnaden i dag så den behöver såklart anpassas till fritidsverksamhet, säger Monica Söderberg.

Men var undervisningen ska bedrivas till hösten är inte bestämt.

– Det är något som utbildningsförvaltningen just nu ser över, och senast i slutet av juni ska det lämnas slutgiltigt besked, säger hon.

Ingen gripen

Det var under natten till i måndags som räddningstjänsten larmades till skolan. Enligt initiala uppgifter började det brinna på flera ställen samtidigt, både inomhus och utomhus, och branden misstänks därför vara anlagd.

Dramatiska bilder när Slättgårdsskolan i Bredäng brann ner

Men det just nu ingen gripen i ärendet. Polisen har ännu inte kunnat ta sig in i brandresterna eftersom det fortfarande är för varmt.

– Det är avspärrat fram till måndag, och efter det kan det göras en teknisk undersökning. Förhoppningsvis kan man då få lite mer klarhet, säger Anderas Lindberg på Skärholmspolisen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.