Branden spred sig från källarförrådet

När Ilpo Vakonimei och hans fru upptäckte röken i trappuppgången stängde de dörren och väntade i lägenheten. För andra, som tog sig ner för trappan gick det värre. Två personer skadades i branden.
När Ilpo Vakonimei och hans fru upptäckte röken i trappuppgången stängde de dörren och väntade i lägenheten. För andra, som tog sig ner för trappan gick det värre. Två personer skadades i branden.
Polisen letar efter vittnen till den anlagda branden på Domarebacken förra fredagen. Tre källar­förråd stacks i brand och oron är nu stor bland många grannar.

– Röken bolmade ut från källaren, säger Ilpo Vakoniemi.

Knappt en vecka efter branden luktar det fortfarande rök i trappuppgången. Längs väggarna löper kablar med tillfällig el till hissarna. Ute på gården ligger brända möbler och sot täcker taket vid de tre källarförråd där branden började.

I väntan på att den tekniska undersökningen är klar rubricerar polisen branden som grov mordbrand.

– Spridningsrisken var stor men brandmännen lyckades stoppa branden i tid. Källarförråden ligger under flera trappuppgångar så det kunde ha blivit riktigt jävligt, säger förundersökningsledaren Johan Winell.

Vid halv fyra-tiden märke Ilpo Vakonimei och hans fru plötsligt att det luktade rök i lägenheten, som ligger högst upp i en av trappuppgångarna. När de tittade ner mot gården såg de röken välla ut från källaren.

– Och när vi öppnade dörren till trappuppgången var den helt rökfylld. Röken vällde upp som en dimma nerifrån, säger de.

De stängde dörren igen. Eftersom brandkåren var på plats kände de att läget var under kontroll, och väntade flera timmar med att öppna dörren igen.

För andra gick det värre.

– Jag blev rädd när jag såg att folk jag kände stod nere på gatan – tänk om jag var ensam kvar? Jag öppnade dörren gick ner för trapporna, men när jag kom ner till våning fyra började allt snurra och så svimmade jag, säger en medelålders granne.

Han blev så småningom hjälpt ut ur huset av brandkåren och fördes till sjukhus och fick vård. Fem timmar senare fick han åka hem. Ytterligare en person skadades lindrigt.

Mannen är tagen av dramat, precis som flera andra i huset.

– Jag är fortfarande rädd. Tänk om det händer något mer?

I källaren är nu mycket förstört men de 70 lägenheterna har enligt Botkyrkabyggen klarat sig bra. Bostadsbolaget uppmanar den som tycker att något i lägenheten tagit skada av branden att vända sig till sitt försäkringsbolag.

Polisen har inte många spår ­efter vem som kan ha tänt på. Branden inträffade vid en tid på dygnet när många rör sig i huset och ingen har ännu reagerat på något underligt.

– Vi vill väldigt gärna ha in uppgifter och söker vittnen, säger Johan Winell.

När jag kom till ­våning fyra började allt snurra och så svimmade jag.Hyresgäst

Fakta

Livsfarligt att gå ut i trapphuset

Vid en brand är det framför allt röken som dödar. Därför är det viktigt att stanna inne i lägen­heten och inte ta sig ut i trapphusen. Det är oftast det som orsakar skador vid bränder.

Det tar cirka 60 minuter för elden att sprida sig mellan två lägenheter och 30 minuter att ta sig in genom en ytterdörr.

Att ventilera ut röken går ­relativt snabbt för brandmännen.

Källa: Räddningstjänsten