Branden tog två dygn att släcka

Branden på Hagbytippen spred en frän rök över Täby.
Branden på Hagbytippen spred en frän rök över Täby.
Doften befarades bli ett hot mot prinsessbröllopet i stan. För Täbyborna blev obehaget mer påtagligt än så.

Frän rök tvingade många att stanna inne när Hagbytippen brann ännu en gång.

Nationaldagen den 6 juni hade kunnat firas på ett bättre sätt för brandförsvaret i Täby.

Vid 8.59 kom larmet. En brand hade brutit ut på Hagbytippen och tjock rök steg upp från platsen. Släckningsarbetet blev svårt.

Sex brandstationer deltog med totalt 14 tankbilar och släckbilar samt vattenresurser från 90 stationer runtom i länet.

Under fredagen kom även hjälp från Försvarsmakten som skickade en helikopter med kapacitet att bomba ett och ett halvt ton vatten åt gången. Till slut gav lågorna efter.

Först två dygn efter att branden startat så var det över, berättar Tobias Åkesson, ledningsoperatör på brandförsvaret.

– Det brann undertill i sophögen och vi var tvungna att schakta undan stora mängder sopor vartefter vi släckte och det har tagit tid.

Fram till dess att elden var släckt spred sig en frän doft långt bortom Hagbytippen. Det ställde till bekymmer. Bland annat fanns oro för att stinkbomben skulle dra ner stämningen på prinsessan Madeleines bröllop på lördagen. Tobias Åkesson hävdar dock att brandförsvaret arbetat lika hårt som de skulle ha gjort oavsett blåblodiga festligheter.

– Jag har hört talas om de här farhågorna men det är ingen som kontaktat oss om det och vi har jobbat på som vanligt.

Täbyborna fick definitivt sin beskärda del av stanken. I sociala medier var många frustrerade: ”Bäst att fly sopstanken”, ”Ett stickigt illaluktande dis” och ”Fasiken vad det stinker” var några kommentarer på Facebook och Twitter.

Täby kommun uppmanade känsliga personer att stanna inne och stänga dörrar och fönster. Lukten visade sig dock vara ofarlig, enligt både brandförsvaret och Sörab som driver anläggningen.

Det är inte första gången det brinner på Hagby. Senast 2010 självantände en flishög på 7 000 ton, med kraftig rökutveckling som resultat. Tomas Stegfeldt, marknadschef på Sörab, hävdar dock att företaget jobbat hårt med att förebygga bränder.

– Framförallt gäller det flisbränder men det som skett nu är en annan typ av brand. Helt och hållet går det aldrig att skydda sig, säger han.

Området som brann den här gången var ungefär 2 000 kvadratmeter och bestod av byggmaterial och grovsopor. Brandorsaken är fortfarande oklar. Prinsessan Madeleines bröllop uppges ha klarats av undan sopstank.