ANNONS

Branden tvingar inte bort polisen

Hacer Erkol från Botkyrkabyggen inspekterar skadorna inför uppstädningen, som beräknas vara klar vid årsskiftet.
Hacer Erkol från Botkyrkabyggen inspekterar skadorna inför uppstädningen, som beräknas vara klar vid årsskiftet.
Poliskontoret i Stor­vreten tvingades stänga efter branden som total-förstörde entrén och skadade lokalen innanför.

Eldsvådan rubriceras som mordbrand och polisen oroas över ökade oroligheter i stadsdelen.
ANNONS

Strax efter midnatt natten till onsdag slog stora lågor upp vid poliskontoret i Storvreten. Rökutvecklingen var kraftig och ett vittne larmade brandkåren.

– Utanför entrén har man har satt eld på däck med brandfarlig vätska, säger Ann-Kristin Gunnarsson, närpolischef i Botkyrka.

När larmet kom var brandkåren redan i Storvreten. Eftersom en bil brunnit i en annan del av området var man snabbt på plats och kunde släcka elden i poliskontoret i ett tidigt skede.

– När vi kom fram hade elden tagit sig in i lokalen och det fanns stor risk för att den skulle sprida sig till resten av huset, säger Per Hultman, stabsbefäl på Södertörns brandförsvar.

Brandmännen fick snabbt kontroll över branden. En halvtimme efter att larmet inkommit var elden i poliskontoret släckt. Huset var tomt och inga människor kom till skada.

– Vi har inget signalement och inga uppgifter på vilka det är som gjort det här, säger Ann-Kristin Gunnarsson.

Hon hoppas nu att allmänheten ska höra av sig med tips om de har sett något som kan hjälpa polisen.

När Lokaltidningen Mitt i besöker brandplatsen morgonen efter är Botkyrkabyggen, som äger lokalen, på plats och förbereder saneringen. Kontoret är fullt av branddamm.

– Det är mycket svart sot i lokalen och vi måste ta bort hela taket över entrén så fort som möjligt så att det inte rasar och skadar någon, säger Hacer Erkol, teknisk arbetsledare.

ANNONS

Botkyrkabyggen räknar med att vara färdiga med sanering och återuppbyggnad av poliskontoret före årsskiftet. I samma hus finns också bland annat en öppen förskola, socialtjänst och en vårdcentral. Dessa kan till viss del behöva röksaneras.

Poliskontoret i Storvreten är bara bemannat på torsdagseftermiddagar. Den provisoriska lösningen blir att tills vidare ha en bil stående utanför lokalen under öppettiderna.

Kontoret öppnade i januari 2010 för att förbättra relationer med dem som bor i området, framför allt ungdomar. Flera gånger har dock kontoret klottrats ner med kommentarer riktade mot polisen.

– Det är jättetråkigt och det känns inte som om det här är den allmänna uppfattningen av polisen i Storvreten, säger Ann-Kristin Gunnarsson.

Hon tror att de som begått brottet tillhör en mindre grupp som är missnöjd med polisen, kanske efter att utsatts för ingripanden.

För två veckor sedan skrev Mitt i om flera attacker mot poliser i norra Botkyrka. Ann-Kristin Gunnarsson säger att även om problemet inte är lika omfattande i Storvreten som i Norsborg, så har man sett en negativ utveckling under de senaste månaderna.

– Det har blivit stökigare i Storvreten den senaste tiden. För en och en halv månad sedan hade vi problem med stenkastning på polisbilar från en gångbro, säger hon.

Sammanlagt sex poliser arbetar vid polisen i Storvreten.

– Den här branden ser vi allvarligt på. Vi kommer självklart att utreda den med polisens alla medel, säger Andreas Karlén som arbetar vid det drabbade kontoret.