Min lokala hjälte

Bränder på flera håll i Botkyrka

Polisen gör teknisk undersökning både i Tullinge och Pålamalm.
Polisen gör teknisk undersökning både i Tullinge och Pålamalm.
Både lastbilar, en lyftkran och två dumprar brann i helgen i Pålamalm.
Det har också brunnit i en byggnad i Tullinge och i Björkhaga skola i Tumba.
I Tullinge är brandkåren på plats igen på måndagsförmiddagen eftersom fasaden fattat eld på nytt.

Strax före klockan elva på fredagskvällen fick brandkåren och polisen larm om en brand i grustäkten i Pålamalm söder om Lida friluftsgård.

När brandkåren kom fram till grustäkten visade det sig att flera maskiner, tillsammans värda över 10 miljoner kronor, brann. Två lastbilar, två dumprar men också en mobilkran stod i lågor.

Polisen har spärrat av platsen för att göra en teknisk undersökning.

– Men fortfarande på söndagen var det för varmt för att kunna göra undersökningen, säger Sven-Erik Olsson på polisens ledningscentral.

Undersökningen ska visa om branden kan ha varit anlagd.

– Eller om det kanske börjat brinna på grund av laddningen av batterier eller något sådant, säger Sven-Erik Olsson.

Grustäkten ligger vid ett vattenskyddsområde och på lördagen undersöktes platsen för att kontrollera att inga miljöfarliga ämnen läckt ut. Det visade sig att en av lastbilarna hade ett litet läckage. Undersökningen skulle fortsätta efter lördagen.

I Tullinge brann en mindre byggnad på Katrinebergsvägen natten till i dag. Branden var släckt vid sextiden på måndagsmorgonen men vid tiotiden på måndag förmiddag kom ett nytt larm.

– Det hade tagit sig i fasaden igen, säger Magnus Andersson som är operativt befäl på Södertörns räddningstjänst.

Byggnaden ska ha varit något slags bastu kombinerat med förråd på 10 gånger 7 meter. Det första larmet kom vid tvåtiden på natten.

– Det finns uppgifter om att det luktat bensin på platsen så vi ska undersöka om det rör sig om en anlagd brand, säger Sven-Erik Olsson på polisens ledningscentral.

I Björkhaga skola i Tumba kastade någon in en sten genom ett fönster tidigt på lördagsmorgonen. Polisen misstänker att någon tänkte göra inbrott.

– Stenen verkar ha träffat ett fristående element som vält omkull och sedan fattat eld. En väktare som kom till platsen kunde släcka med pulversläckare innan vi kommit fram, säger Magnus Andersson på Södertörns brandförsvarsförbund.