ANNONS

Polisen: ”Bränderna var en isolerad händelse”

Baran Mirdesi vid sin utbrända bil på Sandfjärdsgatan i Årsta. Intill står sonen Loran, 7.
Baran Mirdesi vid sin utbrända bil på Sandfjärdsgatan i Årsta. Intill står sonen Loran, 7.
Två av nio utbrända bilar i Årsta. Bränderna anlagda natten till den 3 september.
Två av nio utbrända bilar i Årsta, vid Valla torg.
Utbränt bilsäte. En av nio utbrända bilar i Årsta. Bränderna anlagda natten till den 3 september.
Utbränt bilsäte.
En av nio utbrända bilar i Årsta. Bränderna anlagda natten till den 3 september.
Bara skalet återstår av de utbrända bilarna.
Nio bilar brändes ner i Årsta under en enda natt. Nu finns en oro för fler vandaliseringar.
Men polisen bedömer att det var en engångsföreteelse, och anser inte att man behöver öka bevakningen runt Valla torg.
ANNONS

När Årstabon Baran Mirdesi kom ut på sin balkong i söndags morse fick han en chock. På parkeringen nedanför stod hans nyinköpta bil – totalt utbränd.

Han är en av nio bilägare på Sandfjärdsgatan, nära Valla torg, som drabbats av vandaliseringen. I princip återstår bara utbrända plåtskal av bilarna, som står på olika parkeringar i området. Det är extra bittert för Baran Mirdesi. Ha köpte sin Ford S-Max bara en vecka tidigare.

– Jag letade hela sommaren efter en bil som skulle passa oss och i förra veckan köpte jag den här. Jag är både ledsen och chockerad, säger han.

Stenkastning mot polis

Förmiddagen efter branden är många Årstabor ute och tittar på förödelsen. Bland dem som samlats runt de sotiga och illaluktande bilvraken finns en oro för att detta är början på något nytt – att deras lugna område är på väg in i en stökig period.

– Det här brukar vara ett lugnt område. Men de senaste månaderna har det hänt mer än förut. Det har varit både cykel- och mopedstölder, till exempel, säger en kvinna som vill vara anonym.

Helgens många bilbränder föregicks dessutom av en bilbrand natten till fredag. Samma natt kastade någon sten mot polisen från ett höghus vid Valla torg, dit en patrull ryckt ut efter ett larm om ett inbrottsförsök vid en byggarbetsplats. En bilruta på en polisbil krossades och en hundförare var mycket nära att bli träffad, bland annat en knytnävsstor sten. En person greps efter den händelsen, misstänkt för försök till mord.

Men polisen kopplar inte samman bilbränderna med stenkastningen. Man ser heller inget samband med de ökade stölderna under sommaren, som man snarare betraktar som ett ”sommarfenomen”.

ANNONS

– Vi bedömer att bilbränderna var en isolerad händelse. Vi tror inte att ungdomsgäng ligger bakom dem, eller att orsaken är social oro bland ungdomar. Den bedömningen gör vi utifrån de uppgifter vi har, och som jag inte vill gå in på, säger en polis som arbetar i Polisområdet Globen.

Ingen ökad bevakning

Eftersom polisen betraktar bilbränderna som en engångsföreteelse ser man ingen anledning att öka bevakningen runt Valla torg. I stället vill man tona ner den oro som Årstabor gett uttryck för.

– Vi anser inte att de som bor i området behöver vara oroliga för någon dålig trend. Men jag förstår att de boende spekulerar om det. De har ju läst om liknande händelser i andra områden, där unga gett sig på bilar, säger polismannen, med tillägget att man förstås aldrig till 100 procent kan garantera att det inte blir fler vandaliseringar.

Polisen och brandkåren fick larm om bilbränderna vid 1.30-tiden natten till den 3 september. Redan vid 2-tiden samma natt greps en 28-årig man, misstänkt för grov skadegörelse genom brand. Han släpptes på fri fot på söndagsförmiddagen, efter förhör, men är fortfarande misstänkt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.