Brandfarliga tunnor stod öppet vid fotbollsplan

Tunnorna med brandfarlig vätska förvarades helt öppet vid Lisebergs fotbollsplan.
Tunnorna med brandfarlig vätska förvarades helt öppet vid Lisebergs fotbollsplan.
Tunnor märkta med ”brandfarligt innehåll” förvarades helt öppet vid Lisebergs fotbollsplan, enligt en läsare.

Nu undersöker polisen om liknande fall kan röra sig om brott.

Enligt ett tips till Mitt i ska det under förra helgen ha förvarats tunnor med etiketter om att de innehöll brand- och hälsofarlig vätska vid Lisebergs fotbollsplan i Älvsjö – ett stenkast bort från spelande barn och ungdomar.

Symbolen för brandfarlig vätska betyder att innehållet kan brinna våldsamt vid antändning eller värmetillförsel.

När Lokaltidningen Mitt i besökte fotbollsplanen under tisdagen var tunnorna borttagna.

Polisen känner inte till att de funnits där.

– Men det är inte okej om de står utomhus på det sättet, barn och djur kan komma åt dem, säger Filippo Bassini, gruppchef vid polisens miljögrupp, utredningsenheten.

Det var under ett renoveringsarbete av en löparbana som innehållet i tunnorna ska ha använts. Det är fastighetskontoret som har stått för bygget.

Det ska ha rört sig om ett slags bindningsmedel och enligt projektledaren Tomas Lennartsson ska tunnorna ha stått inhängande och under bevakning av personal dygnet runt.

– Enligt entreprenören kan det ha rört sig om tomma tunnor som stod utanför området i några timmar. Men tomma tunnor ska tas omhand direkt, säger Tomas Lennartsson.

Dagens Nyheter har tidigare skrivit om giftiga kemikalier som stod oskyddade och obevakade vid en förskola i Bredäng. Händelsen togs på stort allvar av polisens miljögrupp och anmäldes.

– Vi håller på att undersöka om tunnorna i Bredäng och kan vara ödmjuka i det här fallet, eftersom tunnorna sedan plockades bort. Men det känns inte okej och det är därför vi reagerar så kraftfullt, säger Filippo Bassini vid Söderortspolisen.

Han uppmanar alla som ser giftiga ämnen förvarade på det här sättet att kontakta polisen eller brandkåren.

– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Om det visar sig att det är rätt enligt lag att förvara giftigt material där barn och djur lätt kan komma åt det, då kanske det är lagstiftningen vi måste se över, säger Filippo Bassini.