Brandkaos: Oväntad rusning till Wienercaféet

Wienercaféet, bara 150 meter från storbranden i Biblioteksstan.
Wienercaféet, bara 150 meter från storbranden i Biblioteksstan.
Bara 150 meter från branden på Jakobsbergsgatan – precis utanför avspärrningarna – ligger Wienercaféet. Personalen trodde till en början att det inte skulle gå att ha öppet, men istället har caféet blivit ett väntrum för folk som inte kunnat gå till jobbet.

När de första i personalen på Wienercaféet kom till jobbet var brandkåren ännu inte på plats och det brann kraftigt i huset vid korsningen Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan. Bara ungefär 150 meter därifrån ligger caféet och Moa Nyberg Waller – en av de anställda – trodde inte att det skulle gå att ha öppet.

– Det brann väldigt mycket och var helt ljust. Men vi har kunnat ha öppet, vi ligger så till att brandröken inte kommer in i vår byggnad, säger hon.

Det klassiska caféet ligger precis utanför avspärrningarna och har blivit av ett väntrum för nyfikna blickar och folk som inte kunnat ta sig till sina jobb.

– För verksamheten har det hittills inte varit negativt för oss. Men många är oroliga, skulle läget förvärras kommer vi såklart att stänga.

”Hela huset skakade”

Någon gång under morgonen ska något i den brinnande byggnaden – som genomgår en hel del renoveringar – ha exploderat. En smäll som märktes av i de närliggande byggnaderna.

– Hela huset skakade, smällen var väldigt hög och folk blev rädda, men nu har det lugnat ner sig, säger Moa Nyberg Waller.

Hur ser läget ut just nu?

– Vi ser hur räddningstjänsten håller på att spruta vatten och det ryker fortfarande mycket från byggnaden. Det är mycket folk som står utanför oss och tittar, men som sagt, det verkar ha lugnat sig.