ANNONS

Brandkåren ger ännu en känga till Huge: ”Oseriösa”

Klockarvägen
Huge bostäder får ny kritik av brandkåren gällande hyresfastigheterna på Klockarvägen.
Huge bostäder får ny kritik av brandkåren då inget gjorts åt den farliga plastisolering och det byggfusk som upptäckts. De ska dessutom ha visat upp felaktiga borrprover, enligt tidningen Hem & Hyra.
– Vi ser allvarligt på att det som de har sagt inte stämmer, säger brandchef Göran Uddholm till tidningen.
ANNONS

Huddinge kommuns fastighetsbolag Huge bostäder får återigen hård kritik av Brandförsvarsförbundet. Det rapporterar tidningen Hem & Hyra. Kritiken är ett efterspel till det byggfusk och den brandfarliga plastisolering som Brandförsvarsförbundet upptäckte i oktober.

Säkerhetsbristerna – som hittats i flera av hyreshusen på Klockarvägen – gäller bland annat blockerade räddningsvägar och en otät takfot mot vinden vilket gör det enklare för en brand att sprida sig.

Men trots flera förlägganden från Brandförsvarsförbundet har bristerna inte åtgärdats. Det framgår av en skrivelse från Brandförsvarsförbundet som Hem & Hyra citerar.

”Trots att brandförsvaret både via telefonsamtal, mail under september 2018 och föreläggande är bristerna på räddningsvägarna ej åtgärdade vid tillsynsbesöket. Detta tyder på brister i organisation hos Huge där allvarliga brister såsom blockerade räddningsvägar ej blir åtgärdade trots att arbetet enligt uppgift är beställt.”

– Jag tycker att ett kommunalt bolag ska ha koll på det här, de borde vara mer seriösa än de är, säger Göran Uddholm, brandchef på Södertörns brandförsvarsförbund, till Hem & Hyra.

Visade upp felaktiga borrprover

När hyresgäster dessutom upptäckte att Huge isolerat huset med brandfarlig plast och blev oroliga för en brand likt den i London som dödade 72 personer svarade det kommunala fastighetsbolaget med att visa upp borrprover utan plast i.

Den dagen det händer något kan det få katastrofala konsekvenser

ANNONS

Göran Uddholm, brandchef

Men på uppmaning av de boende gjorde brandkåren egna borrprover som då visade att väggarna visst var fulla av brandfarliga plastmaterial.

– Vi ser allvarligt på att det som de har sagt inte stämmer. Det är inte bra att ha brännbart material i en fasad, säger Göran Uddholm.

– Den dagen det händer något kan det få katastrofala konsekvenser för de som bor där.

Fastighetsbolaget skyller på byråkrati

Enligt Cristina Gonzalez Pons, kommunikationschef på Huge bostäder, är de flesta av bristerna nu åtgärdade.

Hon säger till Hem & Hyra att hon håller med om att det borde ha gått snabbare men att det tog tid att stämma av med kommunen som äger den närliggande mark – kommunen som alltså också äger Huge bostäder.

När hon konfronteras med att de visat upp borrprov som inte stämmer säger hon:

– Det kan jag inte svara på. Det viktiga är att undersökningen vi beställde visar att fasaderna är uppbyggda på ett accepterat sätt som uppfyller kraven på brandskydd i byggreglerna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.