Brandkåren varnar för påstridigt sotarföretag

sotare
Både Brandkåren Attunda och Upplands Väsby kommun har gått ut med varning för sotarfirman.
Brandkåren Attunda får in mängder av samtal från invånare i norrort som har blivit uppringda av ett företag som erbjuder sotningstjänster. Men det är inte den godkända sotaren och nu går brandkåren ut med en varning.

I förra veckan skrev Lokaltidningen Mitt i om en husägare i Sollentuna som kände sig lurad efter att ha bokat en firma som sa att de samarbetade med ”sotarna” och fick det att låta som att de kom från en myndighet.

– De ringde min man på fasta telefonen och sa att de redan hade pratat med mig, och så uppgav de mitt mobilnummer. Dessutom sa de att de hade andra bokningar i området så att det var ett bra tillfälle att passa på. Då är det lätt att bli stressad och min man gick på det, säger kvinnan som bor i huset.

Påstår att tjänsterna är obligatoriska

Företaget tycks operera i hela norrort för sedan dess har både Brandkåren Attunda och flera av kommunerna haft kontakt med många husägare som fått samtal av ett påstridigt företag som ringer för att sälja in sotnings- och ventilationstjänster, bland annat genom att påstå att det handlar om arbeten som är obligatoriska för husägare.

Nu varnar Upplands Väsby kommun sina invånare, och även Brandkåren Attunda går ut med en varning.

”Kommunens sotare ringer aldrig upp för tidsbokning”

”Många uppfattar detta som den godkända sotaren och känner sig därför lurade när det inte är så. Kommunens sotare ringer aldrig upp för tidsbokning, utan skickar en avisering med datum och tid via posten”, skriver Brandkåren Attunda på sin hemsida.

Kommunerna inom Brandkåren Attundas område har avtal med Åke Huss AB som numera heter Attunda Sot och Vent AB. Det är alltså den sotarfirman, och ingen annan, som kommunen har upphandlat i Järfälla, Upplands-Bro, Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna.