Min lokala hjälte

Brandkåren utsatt för twitter-hacker

Nyligen skickade Brandkåren Attunda ut märkliga meddelanden på Twitter. Det visade sig att kontot blivit hackat.

”Vi har bytt lösenord”, twittrade brandkåren efteråt.

Meddelandena innehöll länkar och skickades direkt till personer som valt att följa Brandkåren Attunda på Twitter.

Men meddelandena var spam och brandkårens konto var hackat.

– Någon hade skickat en länk till oss och när den skulle raderas råkade någon av oss komma åt den. Det gjorde att hackarna kunde skicka ut direktmeddelanden från vårt konto, säger Rawaz Karim, informatör på Brandkåren Attunda.

Flera följare hörde av sig och hackerattacken upptäcktes och kunde snabbt stoppas. Meddelandena som skickats ut till andra raderades.

– Vi har bytt lösenord två gånger efteråt sedan dess och det verkar inte ha skickats några fler meddelanden, säger Rawaz Karim.

13 mars twittrade brandkåren: ”Vårt konto blev tyvärr hackat tidigare idag. Klicka inte på länkar från oss. Vi jobbar just nu med att få bort spammet.”

Lite senare skrev de: ”Vi har bytt lösenord och undvek ’brandbil’ den här gången. Ber om ursäkt för spam.”

– Nej,vi hade inte brandbil som lösenord, haha! Men nu har vi bytt till ett med fler tecken och siffror, säger Rawaz Karim.

Det blir allt vanligare att myndigheter använder sig av sociala medier.

Det kan vara ett bra sätt att hålla medborgare informerade om vad som sker, men det händer också att myndigheter hamnar i blåsväder efter Twitter- eller Facebookmedelanden.

– Det är en svår balansgång. Ibland kan det bli fel, men vi tror att det är värt den risken för att nå ut med viktig kunskap och information, säger Rawaz Karim.

Fakta

Flera skandaler på Twitter

Polisen har flera gånger varit i blåsväder för uttalanden på Twitter och Facebook.

Förra året lade polisen i söderort ut en bild på en misstänkt inbrottstjuv och möttes av mycket kritik.

Svenska institutet har ett Twitterkonto som lånas ut till vanliga svenskar och det har flera gånger orsakat rabalder, ibland av internationellt snitt.