ANNONS

Brandkåren varnar för sotare utan avtal – riktar in sig på äldre

De påstridiga sotarna har inget avtal med kommunen och riktar sig främst till äldre.
De påstridiga sotarna har inget avtal med kommunen och riktar sig främst till äldre.
Bor du i villa och får telefonsamtal om att det är dags för sotning? Då är det bara att lägga på luren. Det rekommenderar i alla fall Brandkåren Attunda som varnar för att sotare utan avtal är i farten igen.
ANNONS

Villaägare i norrortskommunerna får se upp: nu är de påstridiga sotarna igång igen. Brandkåren Attunda får många samtal från oroliga och förvirrade invånare som klagar.

– De säger att sotarna är aggressiva och otrevliga i sitt bemötande. Det kan jag ju inte bekräfta själv, men det är vad jag hört, säger Per Jonsson, distrikschef på Brandkåren Attunda.

Kan ge dubbla fakturor

Företaget ringer upp grannar i ett område och informerar om att det är dags för sotning och rengöring av imkanalen, något som inte varit obligatoriskt sedan 2004.

– Dels uppger de inte att det inte är lag på rening, utan att det är upp till varje person att bestämma, och dels berättar de inte att det inte är kommunens sotare som kommer, säger Per Jonsson.

Resultatet blir att många villaägare köper sotning och rening de inte behöver och att de, när kommunens sotare väl kommer, får hem dubbla fakturor.

Får in femtio samtal i veckan

Företaget rör sig över stora ytor, över hela Storstockholm. Nu verkar de dra genom norrortskommunerna, säger Per Jonsson.

– Nu är de uppe i Upplands-Bro och jobbar. Problemet är inte unikt för Attunda, utan vi samarbetar med Stockholms och Södertörns brandförsvar och hjälper varandra med att varna allmänheten när de är på gång, säger han.

När de avtalslösa sotarna är aktiva så märks det hos Per Jonsson. Som mest får de in mellan femtio och sextio samtal i veckan från oroliga villaägare. Och tendensen är tydlig vilka som drabbas.

– De riktar sig främst till äldre, särskilt kvinnor. Många som ringer säger att när de förstått att de drabbats så försöker de ringa upp det här företaget, men det går inte, säger Per Jonsson.

ANNONS

Är man osäker på vad som gäller kan man läsa på Brandkåren Attundas hemsida, samt följa Per Jonssons tre tips nedan:

sotare

Chimney sweep standing on roof of home working

Per Jonsson, distrikschef på Brandkåren Attunda.

Brandchefens tre tips

Så slipper du strulsotarna

  • Tacka inte ja över telefon. Sotarna kommunen har avtal med ringer aldrig, utan du får ett brev hem med förslag om tid.
  • Släpp inte in dem. De kan vara påstridiga, men stå på dig.
  • Ha koll på när du sotade senast. En normal villa behöver sotas ungefär var tredje år och brandskyddskontrolleras var sjätte. Se upp om en sotare hör av sig vid en tidpunkt som inte stämmer överens med intervallen.
Källa: Brandkåren Attunda
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.