Brandmän knackar på hemma hos Huddingebor

Hur ska du agera vid en brand? Det är en av punkterna under hembesöken.
Hur ska du agera vid en brand? Det är en av punkterna under hembesöken.
Brandmän kommer att göra hembesök i Huddinge under våren.
– Vi kommer informera och påminna om brandfaror och brandskydd, säger Markus Wande vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Södertörns brandförsvarsförbund kommer under våren att göra hembesök i alla sina kommuner. Syftet är att öka kunskapen om bränder i bostäder men också förmågan att förhindra, upptäcka och agera vid sådana.

– Vi kommer informera och påminna om brandfaror och brandskydd. Vi kommer att påpeka saker som kanske inte alla känner till, som att det är bäst att stanna kvar i sin lägenhet i stället för att utrymma genom ett rökfyllt trapphus, säger Markus Wande vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Vi säljer aldrig någonting

De som plingar på kommer att legitimera sig.

– Tyvärr har det hänt att förslagna försäljare – som klär sig lite som brandmän – har passat på att komma ut och sälja dyra brandskydd innan våra besök. Det är bra att känna till att vi aldrig säljer någonting, säger Markus Wande.

Det är inte första gången Södertörns brandförsvarsförbund knackar på i sina kommuner. Vissa av dem fick besök under pilotprojektet 2017 – och alla under förra året.

– Meningen är att vi ska fortsätta, säger Markus Wande som menar att det är för tidigt att säga om hembesöken har gett någon effekt i brandstatistiken.

Kommer på helgen

Södertörns brandförsvarsförbund rycker ut i Botkyrka, Ekerö, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö.

Hembesöken görs på lördagar eller söndag, är gratis och frivilliga. De som ska få besök kommer att informeras en till två veckor innan.

Under besöken kommer anonym statistik att samlas in, för att se hur stor andel som har till exempel brandvarnare och brandfilt.