Min lokala hjälte

Brandmännen stannar hos brandkåren Attunda

Arkivbild.
Arkivbild.
Carl Miemois, deltidsbrandman Attunda
Carl Miemois.
De missnöjda deltidsbrandmännen i Upplands-Bro, Sigtuna och Knivsta har ändrat sig och väljer att inte säga upp sig. Efter krisen vill man istället föra dialog med arbetsgivaren.

– Vi har fått till en bra dialog med arbetsgivaren och fått ett lokalt förslag. Så vi tyckte inte att det var läge och tog tillbaka våra uppsägningar, säger deltidsbrandmannen Carl Miemois i Knivsta.

Enligt Brandkåren Attundas hemsida finns inga mottagna uppsägningar från deltidsbrandmän i Knivsta eller Upplands-Bro. I Sigtuna har uppsägningar förekommit men de har dragits tillbaka.

Det var den 26 januari som flera deltidsbrandmän gick ut med beskedet att de skulle säga upp sig. De var missnöjda med den ekonomiska förlust det nya kollektivavtalet RiB 17 skulle innebära. Bland annat skulle tillägg för obekväm arbetstid tas bort och det skulle slå hårt mot stationerna i Upplands-Bro, Sigtuna och Knivsta där deltidsbrandmännen främst jobbar kvällar och nätter.

Samtidigt berättade arbetsgivaren Brandkåren Attunda att de hade ett förslag till lokal överenskommelse, som samma dag som uppsägningarna presenterades för fackliga ombud. Nu har även de anställda kunnat titta på vad förslaget innebär.

– Det positiva är att vi ska hitta en ekonomisk nivå, i nivå med vårt tidigare avtal. Det innebär att vi inte ska förlora ekonomiskt på det nya avtalet, säger Carl Miemois.

Han är glad över hur situationen har utvecklats.

– Vi försöker nu hitta en lösning som fungerar för alla deltidsstationer inom Brandkåren Attunda.

Läs även: