Min lokala hjälte

Brandorsak i flyktingboende än så länge oklar

Storstockholms brandförsvar.
Storstockholms brandförsvar.
En fullt utvecklad brand härjade i ett boende för ensamkommande barn i Högsätra under natten till fredag. Brandorsaken är än så länge oklar.

Klockan 03.33 på fredagsmorgonen gick automatlarmet på gamla Lidingö sjukhus där det numera finns ett boende för ensamkommande barn. Tio enheter och 32 brandmän arbetade hårt med att släcka en fullt utvecklad brand i en korridor på andra planet.

– Det fanns risk för personskador eftersom folk låg i sina rum och sov. Men vi kunde rädda alla och ingen blev skadad, säger Göran Norman, ledningsoperatör, Storstockholms brandförsvar.

En person som Mitt i varit i kontakt med blev vittne till branden när hen var på väg hem från jobbet.

– Jag klev av bussen vid Lidingö sjukhus vid kvart över fyra. Då var det kraftig rökutveckling från huset och poliser och brandmän överallt.

De boende befinner sig nu på ett annat av Lidingö stads boenden för ensamkommande, skriver kommunen på sin webbplats. Personal finns på plats som stöd för de berörda.

Lokalen håller nu på att saneras och fläktar vädrar ut röklukten. Målet är att boende kommer att kunna öppnas igen under dagen, enligt kommunen.

Vad som orsakade branden är än så länge oklart.

– I nuläget har vi ingen teori. Vi har inlett en förundersökning gällande grov mordbrand inledd. Sedan får vi se vad teknikerna och andra kommer fram till, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Har ni kunnat höra några vittnen?

– Det var ett femtontal människor som på något sätt berördes av detta. Jag ser att ett antal förhör är hållna på platsen.