Brandrisken håller sopcentral stängd

Tidigare i år brann det på återvinningscentralen.
Tidigare i år brann det på återvinningscentralen.
För drygt en månad sedan brann det på SRV:s återvinningscentral i Gladö kvarn.

Nu håller den stängt eftersom de har för mycket sopor.

– Vi får inte ut det material vi har i den utsträckning vi behöver, säger Maria Bäckbom.

SRV:s återvinningscentral i Gladö kvarn har haft stängd inleverans i drygt en vecka. Anledningen är den milda vintern, en trasig förbränningspanna hos Fortum och sopimport. SRV meddelar att de bedömer veckovis om det fortsatt ska hålla stängt.

– Vi vill inte riskera bränder för att vi har för stora mängder material på anläggningen. Så har det alltid varit men det är klart att det är viktigt att tänka extra mycket på det med tanke på branden tidigare i höstas, säger Maria Bäckbom, kommunikationschef vid SRV.

När vintern är mild behöver inte förbränningsstationerna lika mycket sopor att omvandla till energi.

– Efter branden försöker vi jobba ännu mer förebyggande. Men det här hade varit ett problem ändå för vi kan inte lagra hur mycket material som helst, säger Maria Bäckbom.

Maria Bäckbom vill även poängtera vikten av att sortera för återvinning.

– Ju mer kommuninvånare och företag blir bättre på att sortera material, desto mindre sådan här typ av avfall får vi. Vi jobbar också för att mer av det som kommer in till vår anläggning ska materialåtervinnas istället för att förbrännas. Vi har förståelse för om det här orsakar problem för våra företagskunder och vi vill inget hellre än att jobba fullt ut med vårt uppdrag som är att ta emot alla slags avfall, säger hon.