ANNONS

Brandstationen stod obemannad

När Huddinge skickade brandmän till skogsbranden i Västmanland stod brandstationen tom i tre nätter.

– Det hade kunnat innebära att egendom eller liv inte räddades. En onödig risktagning, säger det fackliga ombudet.
ANNONS

Brandmän från hela landet har skickats för att hjälpa till med släckningen av skogsbranden i Västmanland. Förra veckan var det Huddinges tur att dra sitt strå till stacken. Följden blev att brandstationen i Huddinge hade minskad bemanning dagtid och stod helt tom nattetid.

– Det var ett väldigt dåligt beslut. Skattebetalarna fick inte det de betalat för, säger Christer Flodfält, regionalt ombud för brandförsvaret.

Han tycker att man borde ha kallat in extrapersonal för att täcka upp. I stället fick brandstationerna i Haninge, Brännkyrka och Botkyrka dela på larmen i Huddinge. Något som påverkar hur snabbt brandkåren är på plats när det börjar brinna.

– Riskerna ökar ju på nätterna. Det är avgörande att komma fram innan branden får övertaget, men med den här lösningen tar det tre eller fyra gånger så lång tid, säger Christer Flodfält.

– Det kan ju betyda att vi inte har chans att rädda hus och liv på människor, fortsätter han.

Bo Björklund, brandchef vid Brandförsvaret Södertörn, tycker att situationen inte skiljer sig så mycket från hur det är i vanliga fall.

– Visst påverkar det, men det är samma sak om stationen är på ett larm och ett annat kommer in. Då måste andra stationer rycka in, säger han.

Att ta in extrapersonal var en lösning som övervägdes, men man gjorde bedömningen att det skulle räcka med att andra stationer täckte upp. Huddingeborna hade inga skäl att vara oroliga, tycker Bo Björklund.

– Vi är väldigt gynnade i Stockholm. Det är tätt med brandstationer här.

ANNONS

Det resonemanget köper inte Christer Flodfält. Han menar att det hade kunnat gå illa, även om det inte blev skarpt läge den här gången.

– Man gick för långt. Det här var att ta väldigt onödiga risker, säger han.

Det hade kunnat innebära att egendom eller liv inte räddades.christer flodfält, regionalt ombud för brandförsvaret