ANNONS

Bredäng blir ett av sommartorgen i år

Bredäng centrum får sommartorg 2109
Just nu känns sommarel långt borta, men det är bara några månader dit.
Mitt i vintern kommer ett somrigt besked: Bredäng blir ett av stadens sommartorg 2019.
– Idén är att aktivera torgen och göra dem mer levande, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).
ANNONS

Det började med en sommargågata, på Swedenborgsgatan på Södermalm. Det var 2015. Sedan dess har satsningen Levande Stockholm växt rejält. Sedan flera år finns sommargågator, sommartorg och pop up-parker både i innerstan och utanför tullarna, mellan maj och september.

Nu kommer nyheten att Bredäng blir ett av årets sommartorg.

– Idén är att aktivera torgen och göra dem mer levande och attraktiva. Det kan till exempel vara genom mer grönska, fler bänkar och fler uteserveringar. Exakt vad det blir i Bredäng vet vi inte än. Vi vill prata med handlare och krögare om hur vi bäst kan använda ytorna, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

2018 var Bredholmstorget i Skärholmen ett av sommartorgen. Så blir det inte i år. De bänkar, bord och den grönska som ställdes fram gjorde helt enkelt ingen större skillnad för Skärholmsborna, som hade Skärholmstorget alldeles intill. Efter samråd med Skärholmens stadsdelsförvaltning beslöt trafikkontoret därför att flytta satsningen.

– Vi tror att satsningen får större effekt på Bredängstorget. I Skärholmen centrum finns redan så mycket annat och framför allt är ytan så stor, säger Sara Heppling Trygg, avdelningschef för stadsutveckling och medborgarservice vid stadsdelsförvaltningen.

Odlingsintresserade Bredängsbor kan också glädja sig.

– Vi försöker oss på ett stadsodlingsprojekt ihop med Fryshuset. Levande Stockholm är en levande process. Vi testar oss fram, säger Daniel Helldén.

Exakt när sommartorget i Bredäng invigs är inte klart.

Listan över övriga sommartorg, sommargågator och pop up-parker presenteras senare i vår.

ANNONS

Bredäng centrum får sommartorg 2109

Bredäng centrum, en vintrig januaridag. I sommar blir det annorlunda.  Foto: Märta Lefvert

Fakta

16 miljoner satsas på gågator och tog i sommar

Driftbudgeten för Levande Stockholm Sommar är 14 miljoner kronor under 2019. Pengarna går bland annat till projektledning, transporter av gatumöbler, iordningställande av platser, löpande skötsel och drift, kommunikation och lagerhållning under vintersäsong.

Dessutom planerar trafikkontoret investeringar för 2 miljoner kronor. De pengarna ska bland annat gå inköp av möbler och utökade barriärskydd vid infarterna till  sommargågatorna.

 

Källa: Trafikkontoret
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.