ANNONS

”Mr Bredäng” tar över i Jakobsbergs gård

Bredängsbon Anders Petersson kan bli Årets eldsjäl 2016.
Eldsjälen Anders Petersson var ordförande för basketföreningen KFUM JKS i cirka 40 år.
Jakobsberg gård i Bredäng
Jakobsbergs gård, en 1700-talspärla i Bredäng.
Anders Petersson, välkänd för sitt engagemang i Bredäng, har valts till ny ordförande i föreningen Jakobsbergs gård.
– Vi kommer att satsa ännu mer på ungdomar, berättar han.
ANNONS

Anders Petersson valdes till ordförande vid årsmötet nyligen. Där diskuterade man hur man ska fortsätta att knyta kulturgården närmre Bredängsborna och locka dit fler ungdomar.

– Det var ett mycket positivt möte. Vi har fått in flera yngre personer i styrelsen och beslöt att bilda en ungdomsgrupp, berättar Anders Petersson.

Det senaste året har varit turbulent för Jakobsbergs gård. För drygt ett år sedan var Jakobsbergs gård nedläggningshotad och hade en hyresskuld på 200 000 kronor. En viktig orsak var att hyresvärden AB Stadsholmen (ägt av Stockholms stad) hade höjt hyrorna i högre takt än anslaget från kulturnämnden ökat.

Sedan dess har styrelsen, fram till årsmötet ledd av Reidar Persson, arbetat hårt både med att förnya gårdens profil och med att få rätsida med ekonomin.

– Ekonomin har förbättrat väsentligt, bland annat genom fler uthyrningar. Vi är inte helt i fatt med skulden, men arbetar för att den ska vara borta om ett år, säger Anders Petersson.

Föreläsning och musik

Han puffar gärna för nästa evenemang på gården: Den 23 april kl 13–15 föreläser Carin Önnestam, folkbildare och författare från Mälarhöjden, om två kända 1800-talsprofiler i Stockholm: Fredrika Limnell på Lyran och Fredrika Bremer. Efteråt blir det servering och musikunderhållning, med bland annat swing- trubadur- och dansvänlig spelmansmusik.

– Alla ställer upp gratis, berättar Anders Petersson.

Drivande kraft

Anders Petersson är ett välkänt namn för många, och en drivande kraft i Bredäng. Från 1970-talet mitt till  våren 2016 var han ordförande för basketföreningen KFUM JKS, som har växt till en förening som erbjuder en rad olika idrotter och dessutom är engagerad i demokratifrågor.

Numera är han ordförande både i Bredängs utvecklingsråd, i Kfum Kulturföreningen Sätravik och i Zliproad Stockholm, en förening som arbetar för att barn och unga med funktionshinder ska kunna ta del av idrott och kultur.

ANNONS

Läs mer om turerna kring Jakobsberg gård här:

Läs mer om Anders Petersson här: