”När man är i Bredäng får man kramar varje dag”

Lokala Hjältar, STSS, Nr: 6FV: Per Berg, Maria Lorentzon, Eli Khuri
Per Berg, Maria Lorentzon och Eli Khuri
Maria Lorentzon, Eli Khuri och Per Berg har vänt Bredängs bibliotek från kaos till en trygg och naturlig mötesplats för unga i området. Förra året nominerades de, som ett av tre, till Årets bibliotek i Sverige. Nu är de nominerade till Min lokala Söderortshjälte i Skärholmens stadsdelsområde.

– Det är jättekul, säger bibliotekarien Maria Lorentzon.

När de började på Bredängs bibliotek Punkt127 var det stökigt. Eli Khuri, som blev anställd för att han är från området, beskriver det som rena rama djungeln där det var högljutt och barn kastade böcker. Hans uppgift blev att ta tag i ordningsstörandet och försöka lugna situationen.

Sedan jobbade de alla med att bygga upp och stärka relationen till barnen och ungdomarna på biblioteket.

– Vi har jobbat väldigt nära barnen, varit ute och pratat, lyssnat och spelat spel. Vi känner dem vid namn och de ha fått önska aktiviteter och välja vilka filmer och tv-spel de vill ha, säger Per Berg.

Lokala Hjältar, STSS, Nr: 6FV: Per Berg, Maria Lorentzon, Eli Khuri

Per Berg, Maria Lorentzon och Eli Khuri.

En viktigt aspekt är också att de är olika och därför knyter an till olika barn. Eli är sportintresserad och gillar att spela schack och monopol, Per är intresserad av skräck och Maria har haft en tjejgrupp och hållit i skrivarverkstäder, bokcirkel, poesitidskrift och filmkvällar.

– Vi pratar om aktuella ämnen som rasism, sexism, kärlek och sådant som är närvarande för en person i högstadiet. Barnen är så fina, när vi kom tillbaka från en resa hade de skrivit att de saknade oss. När man är i Bredäng får man kramar varje dag, säger Maria Lorentzon.

Vad är bibliotekets viktigare uppgift?

– Att vara en mötesplats inomhus för unga, som är gratis. Alla har inte fått nycklar hem utan måste vänta här tills föräldrar kommer. Det är också viktigt att öka läskunnigheten, alla har inte råd att köpa böcker, säger Eli Khuri.

– En viktig roll är också att värna demokratin och motverka segregation, hit kan alla gå och möta en person och ställa frågor. Vi får många frågor som inte är biblioteksrelaterade, säger Maria Lorentzon

Vem är din lokala hjälte?