Elever från Bredäng spelar med Operans orkester

El Sistema Bredäng, konsert slagverk och stråkar, Bredängsskolans aula Kulturhuset Skärholmen, Kungliga Operans hovkapell Ludvig Nilsson
Elever från El Sistema, arkivbild. Ludvig Nilsson från Kungliga Operans Hovkapell..
Den 22 maj spelar El Sistemas slagverksensemble tillsammans med musiker från Kungliga Operans Hovkapell i Bredäng.
Samma dag spelar skolans stråkelever in sommaren på Kulturhuset i Skärholmen.

Om två veckor har orkesterskolan El Sistema två olika konserter i Skärholmen och Bredäng.

– Vi har musikträffar en gång i månaden. Men det här är läsårets sista så då blir det extra allt, säger, Martina Graus producent på El Sistema.

Nilsson Ludvig slagverk, Kungliga operans hovkapell

Nilsson Ludvig slagverk. Foto: Alexander Kenney

I Bredängskolans aula spelar El Sistemas blås- och slagverksenbble tillsammans med slagverkare från Kungliga Operans Hovkapell. Medverkar från Operan gör slagverkarna Ludvig Nilsson, Rolf Thunander, Olle Pettersson och Mikael Nilsson.

– Det kommer att bli häftigt, det är inte så ofta man har slagverk i fokus, säger Martina Graus.

Sommaren spelas in i Skärholmen

I Kulturhuset Skärholmen spelar skolans stråkelever, samma dag, in sommaren. Stråkeleverna går i årsurs ett, två och tre i Vårberg.

Konserterna börjar klockan 17 och är gratis. När det gäller konserten i Skärholmen måste dock biljetter bokas innan via Kulturhuset stadsteatern i Skärholmen. Men till Bredängsskolans aula är det bara att dyka upp.

El Sistema är en orkesterskola inom Kulturskolan i Stockholm där barn och ungdomar i förskole- och skolåldern lär sig att spela orkesterinstrument och blir en del av en symfoniorkester. Skolan finns bland annat i Vårberg, Sätra och Bredäng.